BAŞKANIN MESAJI

KAMUDA TASARRUF TEDBİRLERİ ENFLASYONLA MÜCADELEYE KATKI SAĞLAYACAKTIR

Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek tarafından kamuoyuyla paylaşılan, yeni açıklanan Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ndeki kamusal alana dair tedbirler, son derece önemli ve kıymetlidir. Tasarruf önlemleri, tüm sektörlerde ve özellikle enflasyonla mücadelede çok ciddi destek ve katkı da sağlayacaktır. Bunun aynı zamanda hem bütçeye hem de ekonomiye de olumlu yansımalarının olacağını düşünmekteyim. Aynı zamanda toplumsal yaşamımıza da etki yapacaktır. Devletimizin almış olduğu tedbirlerin örnek teşkil edip, özellikle kamunun dışındaki sivil toplum kuruluşlarına ve firmalarımıza hatta evlerimize de sirayet edeceğini öngörüyorum. Bu tedbirler, inşallah en kısa süre içerisinde enflasyonla mücadelemize katkı sağlayacaktır ve hızlı bir düşüşü de beraberinde getirecektir. Türkiye’nin bir an önce bu uygulamadaki gibi sadece kamusal alanda değil bireysel anlamda da artık daha verimli bir üretimi ve tasarruflu tüketimi benimsemesi ve desteklemesi gerekiyor. Bu türde, kamuda alınan tedbirler gibi biz de vatandaş bazında üreticiler, firmalar, esnaflar ve tacirler olarak önlem alıp ülke ekonomisine ve enflasyonla mücadeleye katkı sağlamalıyız!

ULUSLARARASI ÇOK ORTAKLI BÜYÜK YATIRIMLAR İLE YATIRIMCILAR ARIYORUZ

Denizli sanayisi, yenilikçi girişimleriyle daha da değişecek, hızla gelişip büyüyecektir. Güncel gelişmelerden asla uzak kalmayan, girişimci ruhunu ve modern makine parkını, günümüz ihtiyaç, talep ve koşullarına göre yeniden modernize edecek yatırımcılarımız, yeni sektörler, yeni işletmeler ile daha fazla istihdama imza atacak; hatta uluslararası çok uluslu ortaklıkların olduğu büyük yatırımların ve dünyanın dört bir tarafındaki yenilikçi yatırımcıların şehrimize ilgi duymasının da önünü açacaktır. Denizli’miz, bu anlamda uluslararası çok ortaklı büyük yatırımlar ile yatırımcılar arıyor. Buradan yeni iş birliklerine açık olan yatırımcılarımıza bir çağrıda bulunuyor “Gelin birlikte çalışalım” diyoruz.

AVRUPA BİRLİĞİ’NDEN 6,3 MİLYON EUROLUK DESTEK ALDIK

Şehrimizin sanayisi ile ticaretine yön verecek Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm (DTTD) Projemizden sonra, beraberinde eş güdümlü ve tamamlayıcı yeni projelere de imza attık. Bu kapsamda, Tekstil Teknolojisi Sektörel Mükemmeliyet Merkezi kurulması yoluyla mesleki eğitimin kalitesinin artırılması amacıyla, başka bir proje daha başlattık… Ülke genelinde açılacak 21 sektörel mükemmeliyet merkezleri ile iş birliği içinde çalışacak mesleki eğitim yetkinlik gelişimi için kurulacak sektörel merkezlerden birinin, tekstil teknolojisi alanında ilimizde yer alması için adım attık ve bu hayalimizi de hayata geçirdik. Ülkemizdeki mesleki ve teknik eğitim kurumlarında görev yapan tekstil teknolojisi öğretmenleri ile KOBİ’lerimizin çalışanlarına, Denizli Teknik Tekstil Merkezimizde (DTTM) ücretsiz eğitimler verdik, veriyoruz. 20 farklı ilden 160 tekstil teknolojisi öğretmenimiz ile 40 KOBİ çalışanımız, DTTM’den eğitim aldı. Amacımız başta üyelerimiz olmak üzere mesleki okullardaki öğretmenlerimiz ile sektördeki çalışanlarımızın teknik kapasitelerini artırarak üretim yeteneklerini geliştirmek, sektörlerdeki verimi ve kaliteyi artırmaktır.

Eğitim ve öğretimin kalitesinin artırılmasının da hedeflendiği, bütünleştirici eğitim için özel eğitim hizmetlerinin kalitesinin artırılmasını da içeren AB destekli 143 bin 938 euro bütçeli Denizli’de Bütünleştirici Bilim ve Sanat Eğitimi Projesi’ni de bu amaçla başlattık.

Bugüne kadar, Avrupa Birliği’nden toplamda 6 milyon 300 bin euroluk büyük bir kaynağı bu projelerimiz sayesinde ülkemize, şehrimize, sanayimize ve sektörlerimize kazandırdık.

HER İŞİN BAŞI NİTELİKLİ EĞİTİM

Ayrıca, Uygulamalı İngilizce Dış Ticaret Eğitimi verdik. Üyelerimiz için iş İngilizcesi ve Almancası kursları açtık. Protokol ve iş kültürü eğitimi, e ticaret ve muhasebe gibi 130’un üzerinde farklı konuda kişisel ve mesleki eğitim kurslarını hazırlayıp hayata geçirdik. Girişimcilik eğitimleri de verdik. Özellikle gençlerimiz ile kadınlarımızı ve yeni iş kuracak vatandaşımızla yeni iş fikirlerini destekledik. Kadınlarımıza, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile, facebook ve Instagram gibi sosyal mecraları ticarette kullanma yetisi kazandıracak özel bir eğitim de verdik.

KOSGEB DESTEĞİYLE ÜYELERİMİZİ DÜNYANIN DÖRT BİR TARAFINDAKİ FUARLARA GÖNDERDİK

Türkiye’nin a takımında yer alan 9’uncu ihracatçı sanayi şehriyiz. Bu noktaya kolay gelinmedi; bu nokta da kalmak da kolay değil! Ancak, biz çok daha iyisine ulaşabilmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Denizli Ticaret Odası (DTO) olarak özellikle yurt içi ve yurt dışındaki sektöründe öncü fuarları önemsiyor, üyelerimizin katılabilmeleri için özel bir çaba gösteriyoruz. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’mızın (KOSGEB) destekleriyle, her yıl yüzlerce üyemizi bu büyük organizasyonlara götürüyoruz. Üyelerimizle ilgili faaliyetlerimiz için bugüne kadar yaklaşık 26 milyon 500 bin TL’lik destek aldığımız KOSGEB Başkanımıza, ilgi ve desteklerinden dolayı özellikle teşekkür ederiz.

DENİZLİ’MİZ, ÖRNEK GİRİŞİMCİLİĞİYLE, EKONOMİMİZİN KAHRAMANIDIR

İnsanımızın örnek gösterilen ve yılmayan girişimci ruhuyla, firmalarımız ile yatırımcımız her daim kazandı ve kazandırdı. 7 gün 24 saat yılın 365 günü durmadan çalışan üretim, istihdam ve ihracat arttıran işletmelerimizle çalışanlarına, ben kısaca “ekonominin kahramanları’ diyorum ve kendilerine bir kez daha tek tek teşekkür ediyorum.

El birliğiyle Türkiye’mizi Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında çok daha iyi bir noktaya taşıyacağız; önümüzdeki yüz yılı ‘Türkiye’nin Yüzyılı’ yapacağız.

WE ARE LOOKING FOR INVESTORS WITH LARGE INTERNATIONAL MULTIPLE PARTNER INVESTMENTS

Denizli industry will change further with its innovative initiatives and will develop and grow rapidly. Our investors, who never stay away from current developments and who will modernize their entrepreneurial spirit and modern machinery according to today’s needs, demands and conditions, will create more employment with new sectors and new businesses; It will even pave the way for large investments with international multinational partnerships and innovative investors from all over the world to be interested in our city. In this sense, Denizli is looking for investors. From here, we make a call to our investors who are open to new collaborations and say, “Let’s work together.”

WE RECEIVED SUPPORT OF 6.3 MILLION EUROS FROM THE EUROPEAN UNION

After our DTTC project, we also carried out new coordinated and complementary projects. In this context, we have initiated another project with the aim of increasing the quality of vocational education through the establishment of a Textile Technology Sectoral Center of Excellence… One of the sectoral centers to be established for vocational education competence development, which will work in cooperation with the 21 sectoral centers of excellence to be opened across the country, is located in our city in the field of textile technology. We took a step forward and realized this dream of ours.  We provide trainings to textile technology teachers working in vocational and technical education institutions in our country and to the employees of our SMEs at our Denizli Technical Textile Center (DTTC). 160 textile technology teachers and 40 SME employees from 20 different provinces receive training at DTTC. Our aim is to improve production capabilities and increase efficiency and quality in the sectors by increasing the technical capacities of our members, teachers in vocational schools and employees in the sector.

 On the other hand, for this purpose, we started the EU-supported Integrative Science and Art Education Project in Denizli with a budget of 143 thousand 938 euros, which aims to increase the quality of education and training and includes increasing the quality of special education services for integrative education.

Up to now, we have provided a total of 6 million 300 thousand euros of resources from the European Union to our country, city, industry and sectors thanks to these projects.

QUALIFIED EDUCATION FOR EVERY JOB

We also provided Applied English Foreign Trade Trainings.  We opened business English and German courses for our members. We have prepared and implemented personal and professional training courses on more than 130 different subjects, such as protocol and business culture training, e-commerce and accounting. We also provided entrepreneurship training. We supported new business ideas, especially for our youth and women, as well as our citizens who will start new businesses. We also provided training to our women on using social channels such as Facebook and Instagram in business, together with the Union of Chambers and Commodity Exchanges of Turkey (TOBB).

WITH KOSGEB SUPPORT, WE SENT OUR MEMBERS TO FAIRS AROUND THE WORLD

We are the 9th exporting industrial city in the first league in Turkey’s economy.  It was not easy to get to this point; It is not easy to stay at this point! However, we are working with all our strength to achieve better. As Denizli Chamber of Commerce (DTO), we attach particular importance to leading fairs in the domestic and international sector and make a special effort for our members to participate. With the support of our Small and Medium Enterprises Development and Support Administration (KOSGEB), we take hundreds of our members to these large organizations every year. We would especially like to thank our KOSGEB President, from whom we have received support of approximately 26 million 500 thousand TL so far for our activities regarding our members, for his interest and support.

OUR DENIZLI IS THE HERO OF OUR ECONOMY, WITH ITS EXEMPLARY ENTREPRENEURSHIP

With the exemplary and indomitable entrepreneurial spirit of our people, our companies and investors have always won and made others gain. I briefly call our businesses and their employees, who work 24 hours a day, 7 days a week, 365 days a year, increasing production, employment and exports, as “heroes of the economy” and I would like to thank them one by one once again.

Together, we will take our Turkey to a much better point in the second century of our Republic;  We will make the next hundred years ‘Turkey’s Century’.

KÖKLÜ BİR GELENEKTEN GÜÇLÜ BİR GELECEĞE

Değerli üyemiz,

Denizli Ticaret Odası ailesi olarak, 22.000’e yaklaşan üyemizle, şehrimizin en büyük ve en etkin sivil toplum kuruluşu haline gelmenin haklı gururunu sizlerle paylaşıyoruz. Denizli’mizi daha yaşanabilir bir şehir, insanımızı da kalkındırmak ve daha müreffeh bir hale getirmek için çıktığımız yolda sürdürdüğümüz mücadelemizi, Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında el birliğiyle daha da artıracağız. Göreve geldiğimiz günden bu yana, önceliğimiz hep Denizli’miz ve insanımız oldu. Her şeyin en güzeline layık olan sizlere, en iyi hizmeti sunabilmek için var gücümüzle çalıştık; çalışıyoruz. Denizli’mize hizmet etme aşkını, “Halka hizmet, Hakk’a hizmettir” düsturundan, gücümüzü ise üyelerimizin ve halkımızın ilgi ve sevgisinden aldık. Onun için hiç yorulmadık ve hiç durmadık; uğruna baş koyduğumuz çalışmalarımıza, hiçbir koşulda ve zorlukta ara vermedik. Tamamladığımız her proje, yaptığımız her iş ve yeni bir hizmet, çok çok daha iyisine ulaşmak için bize ilham oldu; güç verdi. Bu süreçte, üyelerimize gittik; tek tek dinledik. Dertlerine kulak verdik; önerilerini aldık ve her biriyle hemhâl olduk. Sıkıntılarına çare aradık. İstişare ve el birliğiyle, tüm zorlukların üstesinden geldik. Beklentilerinizi, her fırsatta ilgili makamlarla isimlere aktardık; hızla sonuçlandırmak için çaba harcadık.

Her türlü imkânımızı, üyelerimiz için seferber ettik. Binlerce insanımıza, farklı konularda ve yüzün üstünde, ücretsiz kişisel ve mesleki eğitim alma kolaylığı tanıdık. Kadınlarımızı, gençlerimizi ve girişimcilerimizi destekledik. Yeni iş ve istihdam oluşmasının önünü açtık.

Denizli Teknik Tekstile Dönüşüm Projemiz kapsamında yürüttüğümüz çalışmalarımıza ivme kazandırdık. Organize Sanayi Bölgemizdeki Denizli Teknik Tekstil Merkezimizin tanıtılması ve daha etkin olması yönündeki uğraşımızı kat kat arttırdık. Bu sayede, ülkemizin dört bir tarafından merkezimize ilgi gösteren akademisyenler ile bugüne kadar neler yaptıklarımızı ve ne tür bir hizmet sunduğumuzu yerinde görüp uzmanlarımızdan ayrıntılı bilgi almak isteyenler oldu. Yurt dışından gelen yabancı heyetleri ağırladık. Ayrıca, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın nezdinde misafir ettiğimiz 20 farklı ilden mesleki eğitim öğretmenlerimizle KOBİ çalışanlarımızı eğittik.

Son 2 yılda, 720 firmamızdan 800 iş insanı üyemizi, KOSGEB’den sağladığımız destekle, yurt dışına, sektörünün en çok rağbet gören uluslararası fuarlarına götürdük. Farklı ülkelerde iş ve inceleme gezileri yaptırdık. Oralardaki işletmeleri gezdirdik; bizzat yerinde iş yapma alışkanlıklarını, fuarlardaki yenilikleri ve yeni ürünleri görmelerini sağladık. KOBİ’lerimizin, üyelerimiz ile çalışanlarının, ufkunu açtık. İkili iş görüşmeleriyle iş birliği ortamı oluşturduk; firmalarımızın pazarını ve müşteri ağını genişletmeye, pazar payını artırmaya çalıştık.

Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında, bugüne kadar yaptıklarımızın çok daha iyisine ulaşabileceğimize inanıyoruz… İnsanımızın takdire şayan örnek girişimciliği ile çalışkanlığı ise bu inancımızın asıl kaynağıdır; umudumuzdur.

Değerli üyemiz, geride bıraktığımız yıllarda edindiğimiz tecrübeyle, çok daha iyi günlere ulaşmak istiyoruz. 2024’ün, çok daha iyi bir gelecek için hep beraber KÖKLÜ BİR GELENEKTEN GÜÇLÜ BİR GELECEĞE yol alan üyelerimizin birbirine sıkı sıkıya sarıldığı, el ele verdiği, dayanışmasını artırdığı güzel bir yıl olmasını diliyorum. Size; aileniz, çalışanlarınız ve sevdiklerinizle sağlıklı, mutlu ve huzurlu güzel bir yıl, bereketli günler diliyorum. Yeni yılınızı, en içten duygularımla kutluyorum.

EV TEKSTİLİNDEN SONRA TEKNİK TEKSTİLDE DE DÜNYA LİDERİ OLACAĞIZ

UĞUR ERDOĞAN / DENİZLİ TİCARET ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI

TEKNOLOJİDE DÖNÜŞÜMÜN LİDERLERİ, DENİZLİ’DEN ÇIKACAK

Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm (DTTD) Projemiz, gerek tamamı Avrupa Birliği’nden (AB) hibe 5 milyon euro bütçesiyle gerekse içeriği bakımından şehrimizin tarihinde bir ilktir. Projemiz, Türkiye Cumhuriyeti Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından da Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında finanse edilmiştir.

PROJEMİZLE, DENİZLİ SANAYİSİNDE KÜMELENME ÇALIŞMALARINI DA BAŞLATTIK

Sanayimizi çeşitlendirerek yeni iş kolları ile işletmelerin kurulmasına yol açacak projemiz sadece tekstil sanayi ile sınırlı kalmayacak; aynı zamanda şehrimizde çığır açacak, Denizli’ye ve sektörlerimize çağ atlatacak derecede önemli bir hamledir. Şunu da gururla söyleyebilirim ki bu sayede Türkiye’nin tekstil alanındaki teknoloji dönüşüm liderleri, Denizli’mizden çıkacak ve dünyaya açılacaktır! Projemizle aynı zamanda tekstil sektöründe kümelenmeyi de sağlıyoruz.

DTTM, DENİZLİ’DEKİ İŞ DÜNYASININ YANI SIRA MESLEKİ EĞİTİME DE HİZMET EDİYOR

Projemiz için Denizli Organize Sanayi Bölgemizde 1000 metrekarelik devasa bir kapalı alanda kurduğumuz Denizli Teknik Tekstil Merkezimizi (DTTM), Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank açtı. 12 farklı sektörde prototip üretim yapılabilecek merkezimiz, aynı alanda barındırdığı makine parkıyla, Avrupa’da bir ilk ve tektir.

DTTM, TÜM TÜRKİYE’YE HİZMET EDECEK

Merkezimiz, yeni fikirleri, projeleri ve girişimleri olan herkese hem danışmanlık hem de Ar-Ge desteği veriyor. Şehrimizde makine sanayinde yakaladığımız ivmeyi, teknik tekstildeki girişimlerimizle eş güdümlü olarak ele alarak bu alandaki tanınırlığımızı daha da artırmak düşüncesindeyiz. DTTM, bu anlamda gelecekte ülkemizin dönüşüm liderlerini Denizli’mizden çıkaracak derecede önemli ve değerli bir teknoloji üssüdür. Merkezimiz, başta ilimiz ve bölgemiz olmak üzere ülkemizin dört bir köşesine hizmet etmektedir.

Sizleri de bizzat yerinde görüp inceleyip detaylı bilgi edinmek için Denizli Teknik Tekstil Merkezi’mize ve Denizli’mize bekliyoruz.

AKADEMİSYENLER, ARAŞTIRMACILAR İLE MESLEKİ EĞİTİM ÖĞRETMENLERİ DE DTTM’DEN YARARLANIYORLAR

Denizli Teknik Tekstil Kümemizdeki üyelerimiz, sürücü koltuğu üretti. Koltuğumuzun ana iskeleti, karbon dokuma kumaşın reçine ile birleştirilmesiyle elde edildi. Bu karbon kompozit malzememiz, çeliğe göre 4 kat daha hafif; dayanıklılığı ise 5 kat daha yüksek. Bu sayede, sürücü koltuğunun ağırlığı 10’da birine düştü; 30 kilogramdan 3,8 kilo gibi çok hafif kabul edilen bir seviyeye kadar indirildi. Oturma kısmında konforu sağlayan malzememiz ise süngerle aynı esnekliğe sahip ancak aynı zamanda sıvı tutmayan hijyenik bir ürün. Koltuk üstü döşememiz ise su ve kir tutmayan kumaştan.

Merkezimizde,

– tıbbi ve medikal tekstiller,

– otomobil ile deniz taşıtları ve raylı taşıtların aksamları, döşemeleri,

– çevreci ürünler ile hizmetler,

– hazır giyim ve konfeksiyon,

– inşaat,

– jeotekstiller,

– ayakkabı ve spor malzemeleri,

– mobilya ve ev tekstili,

– filtreler,

– tarım, su ürünleri, bahçecilik ve ormancılık ekipmanları,

– taşıma bantları,

– paketleme ve ambalaj sanayi gibi 12 farklı teknik tekstil alanında prototip üretim yapılabilecek.

Zamanla bu sektörlerde de söz sahibi olacağız!

Bu sayede aynı zamanda Denizli olarak, girişimci ruhumuzu daha etkin hale getireceğiz ve projeci bir boyuta taşıyacağız. Ürün yelpazemizi genişletecek, zaman içinde ihracatımızın kilogram fiyatını da yükselteceğiz. Trendleri takip eden değil belirleyen öncü bir şehir olacağız! Nihai hedefimiz ise uluslararası pazarda söz sahibi kendi milli ve yerli markalarımızı ortaya çıkarmaktır. Halk olarak, bu ülkede bir fikir devrimine imza atmak zorundayız; “Biz yapamayız!” değil “bunu biz de yapabiliriz. Hem de en iyisini yaparız!” diyebilmeliyiz. İnsanımızı, bu seviyeye çıkarmanın peşindeyiz.

Merkezimiz için kullandığımız kaynak, Denizli’mize verilen en büyük hibe devlet desteğidir.

ÜLKE GENELİNDEN 160 TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ÖĞRETMENİ İLE 40 KOBİ ÇALIŞANI, DENİZLİ TEKNİK TEKSTİL MERKEZİ’NDE EĞİTİLİYOR

DENİZLİ’MİZ, ULUSLARARASI ÇOK ORTAKLI BÜYÜK YATIRIMLAR İLE YATIRIMCILAR ARIYOR

Denizli sanayisi, bu türdeki girişimlerle kabuk değiştirecek, hızla gelişip büyüyecektir. Güncel gelişmelerden asla uzak kalmayan, girişimci ruhunu ve modern makine parkını, günümüz ihtiyaç, talep ve koşullarına göre yeniden modernize edecek yatırımcılarımız, yeni sektörler, yeni işletmeler ile daha fazla istihdama imza atacak; hatta uluslararası çok uluslu ortaklıkların olduğu büyük yatırımların ve dünyanın dört bir tarafındaki yenilikçi yatırımcıların şehrimize ilgi duymasının da önünü açacaktır. Denizli’miz, bu anlamda uluslararası çok ortaklı büyük yatırımlar ile yatırımcılar arıyor. Buradan da yeni iş birliklerine açık olan yatırımcılarımıza bir çağrıda bulunuyor “Gelin birlikte çalışalım” diyoruz.

AVRUPA BİRLİĞİ’NDEN 6,3 MİLYON EUROLUK DESTEK ALDIK

DTTD projemizden sonra, beraberinde eş güdümlü ve tamamlayıcı yeni projelere de imza attık. Bu kapsamda, Tekstil Teknolojisi Sektörel Mükemmeliyet Merkezi kurulması yoluyla mesleki eğitimin kalitesinin artırılması amacıyla, bir başka proje daha başlattık… Ülke genelinde açılacak 21 sektörel mükemmeliyet merkezleri ile iş birliği içinde çalışacak mesleki eğitim yetkinlik gelişimi için kurulacak sektörel merkezlerden birinin, tekstil teknolojisi alanında ilimizde yer alması için adım attık ve bu hayalimizi de hayata geçirdik. Ülkemizdeki mesleki ve teknik eğitim kurumlarında görev yapan tekstil teknolojisi öğretmenleri ile KOBİ’lerimizin çalışanlarına, Denizli Teknik Tekstil Merkezimizde (DTTM) ücretsiz eğitimler veriyoruz. 20 farklı ilden 160 tekstil teknolojisi öğretmenimiz ile 40 KOBİ çalışanımız, DTTM’de eğitim görüyor. Amacımız başta üyelerimiz olmak üzere mesleki okullardaki öğretmenlerimiz ile sektördeki çalışanlarımızın teknik kapasitelerini artırarak üretim yeteneklerini geliştirmek, sektörlerdeki verimi ve kaliteyi artırmaktır.

Öte yandan, eğitim ve öğretimin kalitesinin artırılmasının da hedeflendiği, bütünleştirici eğitim için özel eğitim hizmetlerinin kalitesinin artırılmasını da içeren AB destekli 143 bin 938 euro bütçeli Denizli’de Bütünleştirici Bilim ve Sanat Eğitimi Projesi’ni de bu amaçla başlattık.

Bugüne kadar Avrupa Birliği’nden toplamda 6 milyon 300 bin euroluk bir kaynağı bu projelerimiz sayesinde ülkemize, şehrimize, sanayimize ve sektörlerimize kazandırdık.

GELECEĞİN TEKNOLOJİ LİDERLERİ, DENİZLİ TEKNİK TEKSTİL MERKEZİ’NDEKİ EĞİTİMLERLE YETİŞTİRİLİYOR

HER İŞİN BAŞI NİTELİKLİ EĞİTİM

Ayrıca, Uygulamalı İngilizce Dış Ticaret Eğitimi verdik. Üyelerimiz için iş İngilizcesi ve Almancası kursları açtık. Protokol ve iş kültürü eğitimi, e ticaret ve muhasebe gibi 130’un üzerinde farklı konuda kişisel ve mesleki eğitim kurslarını hazırlayıp hayata geçirdik. Girişimcilik eğitimleri de verdik. Özellikle gençlerimizi ve kadınlarımızı, yeni iş kuracak vatandaşımızla yeni iş fikirlerini destekledik. Kadınlarımıza, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile, facebook ve Instagram gibi sosyal mecraları ticarette kullanma eğitimi de verdik.

KOSGEB DESTEĞİYLE ÜYELERİMİZİ DÜNYANIN DÖRT BİR TARAFINDAKİ FUARLARA GÖNDERDİK

Türkiye’nin ekonomisinde a takımında yer alan 9’uncu ihracatçı sanayi şehriyiz. Bu noktaya kolay gelinmedi; bu nokta da kalmak da kolay değil! Ancak, daha iyisine ulaşabilmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Denizli Ticaret Odası (DTO) olarak özellikle yurt içi ve yurt dışındaki sektöründe öncü fuarları önemsiyor, üyelerimizin katılabilmeleri için özel bir çaba gösteriyoruz. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’mızın (KOSGEB) destekleriyle, her yıl yüzlerce üyemizi bu büyük organizasyonlara götürüyoruz. Üyelerimizle ilgili faaliyetlerimiz için bugüne kadar yaklaşık 26 milyon 500 bin TL’lik destek aldığımız KOSGEB Başkanımıza, ilgi ve desteklerinden dolayı özellikle teşekkür ederiz.

DENİZLİ’DE TEKNİK TEKSTİLDE KÜMELENME ÇALIŞMALARI DA DENİZLİ TEKNİK TEKSTİL MERKEZİ TARAFINDAN YÜRÜTÜLÜYOR

DENİZLİ’MİZ, ÖRNEK GİRİŞİMCİLİĞİYLE, EKONOMİMİZİN KAHRAMANIDIR

İnsanımızın örnek gösterilen ve yılmayan girişimci ruhuyla, firmalarımız ile yatırımcımız her daim kazandı ve kazandırdı. İhracatçımız bu yıl 10 ayda 3,5 milyar doları yakaladı. 7 gün 24 saat yılın 365 günü durmadan çalışan üretim, istihdam ve ihracat arttıran işletmelerimizle çalışanlarına, ben kısaca “ekonominin kahramanları’ diyorum ve buradan bir kez daha kendilerine tek tek teşekkür ediyorum.

El birliğiyle Türkiye’mizi Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında çok daha iyi bir noktaya taşıyacağız; önümüzdeki yüz yılı ‘Türkiye’nin Yüzyılı’ yapacağız.

DENİZLİ TEKNİK TEKSTİL MERKEZİMİZİ AÇTIK

Değerli okurlar, iş dünyamızın çok değerli temsilcileri, ekonomimizin temel taşı niteliğindeki vefakar sanayicileri, ihracatçılarıyla yatırımcıları,

Denizli’mizin sektördeki geçmişi, antik kalıntılara göre 4 bin yıl öncesine dayanmaktadır. Havlu bornoz, nevresim, çarşaf, ev tekstili, mendil, çorap, iç giyim, ev giyimi vs. ürünlerle çeşitlenen dokumacılık, binlerce yıldır bizim coğrafyamızda babadan oğula deden toruna geçen ata yadigârı bir meslektir. Ahşap tezgahlardan elektrikli tezgahlara onlardan da şimdiki modern motorlu otomatik tezgahlara kadar her aşamasında yer aldığımız bu sektörümüz, bölgemizdeki varlığını çağımıza kadar temel geçim kaynağı olarak sürdürmüştür. Böyle derin bir geçmişten gelen binlerce yıllık tecrübemiz, bilgi ve birikimimizle, şimdi teknik tekstilde de varlığımızı ispat etmek istiyoruz.

ÜLKEMİZİN DÖNÜŞÜM LİDERLERİ, DENİZLİ’MİZDEN ÇIKACAK

Tekstil ve konfeksiyon, ihracatımızın lokomotif sektörüdür. İhracatımızı, katma değeri yüksek, yüksek teknoloji kullanılan teknik tekstil ürünleriyle daha da artırmak hatta katlamak amacıyla Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm Projemizi başlattık.

Denizli Organize Sanayi Bölgemizde 1000 metrekarelik kapalı alanda kurduğumuz Denizli Teknik Tekstil Merkezimizi (DTTM), Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank ve tesisimize büyük ilgi gösteren iş dünyamızla açtık.

12 farklı sektörde üretim yapılabilecek merkezimiz, barındırdığı makine parkıyla Avrupa’da ilk. Yeni fikirleri, projeleri ve girişimleri olan herkese hem danışmanlık hem de Ar-Ge desteği verecek.

DTTM, TÜM TÜRKİYE’YE HİZMET EDECEK

Şehrimizde makine sanayinde yakaladığımız ivmeyi, teknik tekstildeki girişimlerimizle eş güdümlü olarak ele alarak bu alandaki tanınırlığımızı daha da artırmak istiyoruz. DTTM bu anlamda gelecekte ülkemizin dönüşüm liderlerini Denizli’mizden çıkaracağımız bir teknoloji üssüdür. Merkezimiz, başta ilimiz ve bölgemiz olmak üzere ülkemizin dört bir köşesinden başvuracak ilgililere hizmet verecek.

Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm Projemizdeki paydaşlarımızla, sektörlerimize yeni bir rota çiziyoruz. Var gücümüzle teknik tekstilde de dünya lideri olmak için çalışacağız.

Denizli’miz, ihracatçı ve sanayi şehri olmasının yanında makina, bakır kablo, mermer, turizm, hayvancılık, gıda, tarım, seracılık, cam ve jeotermal enerjinin de bölgedeki merkezidir. Havlu ve bornoz olarak tekstil ve konfeksiyon sektörümüzle ülke ekonomisine olan katkımız, Türkiye’nin bu alandaki ihracatının yüzde 70’i gibi çok büyük ve önemli bir bölümünü teşkil etmektedir.

DENİZLİ SANAYİSİ OLARAK TOGG’UN AKSAM VE TEFRİŞATININ ÜRETİMİNDE YER ALMAK İSTİYORUZ

Denizli Teknik Tekstil Merkezi’mizin açılışında, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Varank’a ve davetlilerimize bir sürpriz hazırladık… DTTM’den destek alan ve Denizli Teknik Tekstil Kümemizde bulunan firmalarımızca geliştirilip üretilen ilk ürünlerden biri olan sürücü koltuğumuzun prototipini, ilk kez görücüye çıkardık ve merkezimizde sergiledik. Bu koltukta kullandığımız karbon kompozit malzememiz, çeliğe göre 5 kat daha hafif, dayanıklılığı ise 5 kat daha yüksektir. Sürücü koltuğunun ağırlığı da yaklaşık 10’da 1’ine indirilmiştir; 30 kilogramdan 3,8 kiloya kadar düşürülmüştür. Hem güvenli hem de daha hafif hale gelmiştir. Elektrikli otomobillerdeki yükün mümkün mertebe azaltılması beklentisini karşılamaktadır. Kumaşı ve iç malzemesi ise sıvı ve kir tutmayan hijyenik bir malzemeden hazırlandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanımız, yapılan hazırlığı çok beğendiklerini dile getirdi; bu konudaki çabamızı TOGG yönetimine ileteceğini söyledi. Biz de kendilerine Denizli sanayisi olarak yerli elektrikli otomobilimiz TOGG’un aksamları le tefrişatında yer almak istediğimizi arz ettik.

Merkezimizde ayrıca sağlık, medikal ve tıbbi teknik tekstille savunma sanayi için de tek kullanımlık, ısıya dayanıklı, termal, akıllı ürünlerin araştırma geliştirmesi yapılarak prototipleri üretilecek. Bu yönde şimdiden çalışmalar yapan ve ürün elde eden hatta bunların ihracatını yapan firmalarımızın olduğunu görmek, bizim bu konudaki heyecanımızı ve azmimizi her geçen gün daha da artırıyor.

İnanıyorum ki buradaki çalışmalar sayesinde otomobil ile deniz taşıtları ve raylı taşıtların aksamları, döşemeleri, çevreci ürünler ile hizmetler, hazır giyim ve konfeksiyon, inşaat, jeotekstiller, ayakkabı ve spor malzemeleri, mobilya ve ev tekstili, filtreler, tarım, su ürünleri, bahçecilik ve ormancılık ekipmanları, taşıma bantları, paketleme ve ambalaj sanayinde de varlığımızı gösterecek, zamanla tüm bu sektörlerde de söz sahibi olacağız!

Denizli sanayisi, bu türdeki girişimlerle kabuk değiştirecek, hızla gelişip büyüyecektir. Güncel gelişmelerden asla uzak kalmayan girişimci ruhunu ve modern makine parkını, günümüz ihtiyaç, talep ve koşullarına göre yeniden modernize ederek yeni sektörler, yeni işletmeler ile daha fazla istihdamın hatta uluslararası çok uluslu ortaklıkların olduğu büyük yatırımların ve dünyanın dört bir tarafındaki yenilikçi yatırımcıların Denizli’ye ilgi duymasının önünü açacaktır. Hayırlı ve uğurlu olsun.

Sizleri de bizzat görüp inceleyip bilgi edinmek için Denizli Teknik Tekstil Merkezi’mize mutlaka bekliyoruz.

Denizli’siz bir tekstil sektörü ve Heimtextil Fuarı düşünülemez… Heimtextil 2023, dokumacılığın anavatanı, tekstilin başkenti Denizli’mizin birbirinden gözde ürünleriyle boy gösterdiği, trendleri takip eden değil belirleyen üreticilerimizin yeni iş bağlantılarıyla yurda dönecekleri bir fuar olacaktır. İhracatçılarımızın uzun bir süredir bu anlamda yürüttükleri hazırlıklar, gösterdikleri çaba ile harcadıkları emek, asla karşılıksız kalmayacaktır. Stantlarını ziyaretlerinde sıktıkları, tokalaştıkları her el, merhaba dedikleri her misafir, dilerim iş ve kazanç olarak hanelerine eklensin.

Bu duygu ve düşüncelerle, hepinize bereketli çok daha güzel günler diliyorum.

Bu vesileyle, başka coğrafyalardan ulaşabildiğimiz herkesi, en kısa zamanda Denizli’mize bekliyorum.

2023, ÜLKE OLARAK DAHA DA GÜÇLENİP BÜYÜDÜĞÜMÜZ BİR YIL OLSUN

Denizli Sanayici, Tüccar ve İş Adamları Platformu Dönem Sözcüsü ve DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan’ın yeni yıl dolayısıyla yayımladığı, oda üyeleri ile iş dünyasına da seslendiği yazılı mesaj şöyle: “Göreve geldiğimiz günden bu yana, elbirliğiyle başta Denizli Ticaret Odamız olmak üzere Denizli’mizi ve insanımızı kalkındırmak, daha yaşanabilir bir şehirde daha müreffeh bir hale getirmek için sürdürdüğümüz çabamızı, her geçen gün daha da artırmaya çalıştık. Gücümüzü üyelerimizin, vatandaşımızın ilgi ve sevgisinden aldığımız için yorulmadık ve hiç durmadık; ‘Halka hizmet, Hakk’a hizmettir’ düsturuyla yoluna baş koyduğumuz çalışmalarımıza, hiç ara vermedik. Tamamladığımız her iş ve proje, çok daha iyisine ulaşmak için bize şevk verdi. Bu süreçte, pandeminin her şeyi durdurduğu, yaşamı zorlaştırdığı, çok çetin bir dönemle de karşı karşıya kaldık. Ancak, öngörülerimiz ve dayanışmamız, çare aramamız ve çabuk çözüm üretmemiz sayesinde, elbirliğiyle tüm zorlukların üstesinden geldik. Örnek girişimciliği ve çalışkanlığıyla bilinen şehrimizde, insanımız işinden ve aşından ödün vermedi; aldığımız tedbirler sayesinde işinin de işletmesinin de başında kaldı. Sanayi ve ticarette çarkları çalıştırdı; kazandı, ülkesine ve milletine kazandırdı. Üretim, istihdam ve ihracatını katladı; geleceğini teminat altına aldı. Tüm ülkemizce de yakından takip edilen bu çabasından dolayı, en büyük takdiri ve alkışı da fazlasıyla hak etti. Ekonomimizin, Denizli’mizin kahramanlarını en içten duygularımla bir kez daha kutluyorum. Denizli Ticaret Odası olarak, sektörlerimizin bu zorlu mücadelesinde, firmalarımızın hep yanında durduk. Her türlü imkanımızı, üyelerimiz ve halkımız için seferber ettik. Binlerce üyemize kredi desteğiyle finansman kaynağı sağladık. Çalışma izinlerini çıkardık; işletmelerimizi kapattırmadık. Önlük, maske ve dezenfektan ihtiyaçlarından filyasyon araçları ve solunum cihazlarına kadar her alanda destek olarak hem üyelerimizin hem de sağlık teşkilatımızın arkasında durduk. Bu çabalarımız sayesinde toplum olarak sarsılmadık, yıkılmadık; ayakta kaldık. Bunların yanında binlerce üyemizi KOSGEB desteğiyle yurt içinde ve yurt dışında sektörünün en çok rağbet gören ulusal ve uluslararası organizasyonlarıyla fuarlarına götürdük. İş ve inceleme gezisi yaptırdık; yenilikleri ve yeni ürünleri yerinde görmelerini sağlayarak KOBİ’lerimizin, girişimcilerimizin ufkunu açtık. İkili iş görüşmeleriyle firmalarımızın müşteri bulma potansiyelini kat kat artırmaya çalıştık. Bu konuda oldukça da yol aldık; geride kalan sürede uluslararası pazarlarda daha farklı, yeni sektörlerde de rol aldık. Şimdi, çok daha iyisine adım atabileceğimiz yeni bir döneme giriyoruz… Halkımızın çalışkanlığı, Denizli’mizin umududur! Şehrimizin bu altın değerindeki meziyetini, Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm Projemiz gibi girişimlerimizle daha etkin bir hale getireceğiz; daha fazla kazanca dönüştüreceğiz. İnsanımızın emeğinin alın terinin katma değerini yükselteceğiz. Hep beraber daha çok çalışarak daha çok kazanacak, zamanla daha da güçlü bir hale geleceğiz. Sevgili vatandaşlarımız, yeni bir yıl, yeni bir başlangıç demektir. Her yılbaşı, geride kalan yıllarda edindiğimiz tecrübeyle daha da iyi günlere doğru yol almak için harekete geçtiğimiz bir zaman dilimidir. Bu yılbaşı, zorlu yıllardan geçtiğimiz son dönemlerin bizde bıraktığı yorgunluğu üzerimizden silkelenip attığımız bir an olsun. 2023 ise daha dinamik ve umut dolu, daha iyi bir gelecek için el ele verip omuz omuza birbirimize dayandığımız, hep beraber her şeyi göğüsleyebilecek kadar güçlendiğimiz, bir yıl olsun. Size, aileniz ve sevdiklerinizle sağlıklı, mutlu ve huzurlu, bir öncekinden de güzel bir yılla, bereketli günler diliyorum. Yeni yılınızı, en içten duygularımla kutluyorum.”

Yaklaşık 20 bin üyesi, çalışanları ve aileleri ile Denizli’mizin 20’nci ilçesi de diyebileceğimiz Denizli Ticaret Odamızı, şehrimizin en büyük ve en etkili sivil toplum kuruluşu yapma onurunu sizlerle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bizi bugünlere getiren, başta odamıza üye olmuş sizlerin ilgisi, sonrasında da bugüne kadar yönetimlerimizde yer alıp emek vermiş ticaret erbabımızın ve büyüklerimizin eşsiz hizmetleridir. Her birinize müteşekkiriz. Hep beraber köklü bir gelenekten, daha güçlü bir geleceğe yol alıyoruz. Daha gidecek çok yolumuz, kat edecek mesafemiz, yapacak çok işimiz var.

Geride kalan bir yıl zarfında, şehrimizin geleceğine yön verecek olan Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm Projemizde önemli bir mesafe katettik. Projemizin etkinliği; danışmanlık hizmetleri, seminerler, çalıştaylar ve eğitimlerle her geçen gün daha da büyüdü; büyüyor… Bu kapsamda Güney Ege Kalkınma Ajansı(GEKA)’mızın desteğiyle, Denizli’de İthal Edilen Ürünlerin Türkiye ve Dünyadaki Büyüklüğünün Tespiti Teknik Destek Projemizi başlattık. Bunun yanında, Avrupa Birliği (AB) desteklerinden faydalanmaya yönelik Tekstil Sektörel Mükemmeliyet Merkezi’mizi kuracağımız projemizin protokolünü de geçtiğimiz aralık ayının ortasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı’nda imzaladık. 2022’nin şubat ayında ise yine Avrupa Birliği’nin desteğiyle İtalya, Çekya, Portekiz ve İspanya’dan uluslararası 6 ortağımızla bu kez de Kümelenme Projemizi başlatacağız. Bu arada, şehrimizde teknik tekstil kümelenmesi için gereken faaliyetlerimizi de sürdürüyor; dış paydaş analizlerimizi yapıyoruz. Ayrıca, projemize ilgi duyan üyelerimizi KOSGEB ve TÜBİTAK’ın teknik uzmanlarıyla da buluşturduk.

Üyelerimiz ve sorunları için, bildiğimiz her kapıyı çaldık; beklentilerini aktardık. Bu kapsamdaki girişimlerimiz sonucunda, Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) uygulaması 3 kez uzatıldı. Yine bu sayede, Nefes Kredisi başvurularında “2020 yılında 2019’a göre yüzde 25 ciro kaybı olması şartı”nın kaldırılmasını sağladık ve Nefes Kredisi’nden faydalanan üyelerimizin sayıları arttı.

Sektörlerimize, sadece bu yıl yaklaşık 76 milyon liralık Nefes Kredisi desteği verdik. 947 üyemiz, Nefes Kredisi’ne başvurmak için DTO Faaliyet Belgesi aldı. Bugüne kadarki kredi desteklerimizin toplamı ise 310 milyon TL’yi buldu.

Bunların yanında TOBB ile Halkbank arasındaki Paraf Ticari Kredi Kartı ile Güvenceli Tedarik Zinciri Finansmanı Anlaşması’nın, Denizli Ticaret Odamızın üyelerini kapsayan protokolünü imzaladık; KOBİ’lerimizi Covid-19 salgını nedeniyle oluşan zor dönemde rahatlattık. Bu sayede, üyelerimizin arasındaki satıcılara tahsilat güvencesi, alıcılara da 18 aya kadar vade imkanıyla ödeme esnekliği sunduk.

AK Parti Grup Başkan Vekilimiz Av. sayın Cahit Özkan ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekilimiz sayın Erkan Akçay ve Denizli milletvekillerimiz ile Valimiz sayın Ali Fuat Atik, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanımız sayın M.Rifat Hisarcıklıoğlu gibi birçok etkili ve değerli isme, her fırsatta iş aleminin sorunlarını anlattık; çare aradık. Her görüşmemizde, küçük esnafımızın devlet desteklerinden yararlanmaya devam etmesi gerektiğini belirttik. En son görüşmelerimizde ise döviz kurlarındaki sert yükseliş ile emtia fiyatlarındaki artışın, sektörlerimiz ile piyasalara olumsuz yansıdığına ve alışverişte pahalılığa yol açtığına dikkat çektik; ivedilikle ham madde tedarik sorununun çözülmesini, ayrıca sektörlerimizin bir an önce faiz ve döviz kuru sarmalından çıkarılmasını beklediğimizi ilettik.

Öte yandan, gerek bizzat iş yeri ziyaretlerinde bulunarak gerekse meclis ve komitelerimizin üyeleri aracılığıyla, üyelerimizle sıcak temas sağladık; sahada olanları an be an takip ettik… Benzer iştigal alanlarındaki Meslek Komitelerimizle, ortak toplantılar düzenleyip üyelerimizle daha sık bir araya geldik. Her an sahadaydık… Kapı kapı dolaştık; üyelerimizle işletmelerinde sektörleriyle ilgili istişarede bulunduk. Yine iş yerlerinde ziyaret ettiğimiz DTO Yüksek İstişare Kurulumuzun üyeleri ile de fikir alışverişinde bulunduk; işlerini ve sektörlerini değerlendirdik. Denizli Ticaret Odamız, halen her an tüm kadrolarıyla sahada… Üyelerimizle, işletmelerinde bir araya gelmeye devam ediyoruz. Onları dinliyoruz; notlar alıyoruz. Varsa sıkıntıları çare arıyoruz; yardımcı oluyoruz. Bu konuda sadece kent merkezimizle sınırlı da kalmadık; ilçelerimize kadar da gittik.

Pandemi Kurulu kararları gereği ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla İçişleri Bakanlığı’mızın valiliklere gönderdiği genelge üzerine, tüm Türkiye’de ilk harekete geçen isim bizdik. Hızla hareket edip ilk etapta aynı anda 110 ekiple birden şehrimizi sokak sokak dolaştık; üyelerimize ulaştık… Her birini, işine ve işletmesine sahip çıkması, kurallara harfiyen uyması için uyardık. İşletmelerimiz, bu çabamız sayesinde pandemide de açık kaldı; insanımız üretim ve hizmeti bırakmadı. Böylelikle, Denizli’miz pandeminin yol açtığı zorluklara yenilmedi. Hatta zamanla çalışan sayımızı bile artırdık… Pandeminin ve etkilerinin baş gösterdiği 2020’nin ocak ayından 2021’in ekim ayına kadar geçen sürede 26 bin vatandaşımızı istihdama kattık; 212 binden yaklaşık 238 bin 4A aktif sigortalı çalışan sayısına ulaştık.

Üyelerimizi fuarlara gönderdik… Sadece 1 yıl içinde 221’i yurt içi, 307’si yurt dışı olmak üzere 528 üyemizi, dünyanın dört bir yanındaki en büyük fuarlara götürdük. Almanya’da, Anuga 2021 Gıda Fuarı’na katıldık. Avrupa’da Türkler’in kurduğu ve işlettiği en büyük işletmelere teknik inceleme iş gezileri gerçekleştirdik ve çeşitli temaslarda bulunduk; Denizli rüzgârı estirdik. İzmir 2021 Marble Mermer ve Doğal Taş Fuarı’na, Unicera İstanbul 2021 Banyo ve Seramik Fuarı ile Automechanica 2021 Otomobil Fuarı gibi çok sayıda ulusal ve uluslararası organizasyonda, ilgili meslek gruplarındaki üyemizle katılarak geniş heyetlerle adeta çıkarma yaptık.

Denizli’mizde, pandemi kısıtlamaları nedeniyle ara verilen fuar organizasyonlarını yeniden başlatarak, sektörlerimizin hasretini sona erdirdik… 3’üncü EGE TMF Tekstil Konfeksiyon Makinaları, Tekstil Kimyasalları ve Tekstil Baskı Teknolojileri Fuarı’nı yaptık. Sadece bu fuarımızda, 650 milyon TL’lik alım oldu. Bu sayede Denizli’mizi, 12 ülkeden 447’si yabancı 5.319 kişi fuarı ziyaret etti; 44 şehirden yatırımcılar geldi. Yine geçen yıl Denizli Pamuk, İplik, Kumaş Tekstil Teknolojileri ve Aksesuarları Fuarı (PİKTECH)’nı da açtık.

Hizmet binamızdaki Ticaret Sicil Müdürlüğü’müzde, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) üzerinden randevulu sisteme geçtik; Türkiye’deki oda ve borsalar arasında bir ilke daha imza attık! Üyelerimize, internet aracılığıyla MERSİS üzerinden randevu alarak, odamızın Ticaret Sicili Birimi’ndeki kuruluş, değişiklik vb. tüm tescil işlemlerini, istedikleri saatte ve hızlıca yaptırmaları imkânını sağladık.

Asla vazgeçmediğimiz “Eğitim her şeyden önce gelir” anlayışıyla, gençlerimizi daha nitelikli yetiştirmek ve aranan isimler haline getirmek için kurmayı düşündüğümüz Denizli Vakıf Üniversitemizin Fizibilite Projesinin çalışmalarını başlattık. Sektörlerimizin nitelikli aranan eleman ihtiyacını karşılamak üzere, mesleki eğitime de katkı sağladık… İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile, Mesleki ve Teknik Eğitim Okul Sektör İş Birliği protokolü imzaladık. Ayrıca, çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla da iş dünyamıza yönelik faaliyetler ile projelere imza attık.

Emlakçı ve gayrimenkul danışmanı üyelerimizin yaşadığı sıkıntıların giderilmesi için, toplantılar düzenledik; temaslarda bulunduk. İsteklerini karşılamak üzere gerekli çalışmayı başlattık. Kısa zamanda da sonuçlandırdık.

İnşaat ve müteahhitlik sektörümüzün de beton, çimento ve arsa temini ile ilgili sorunlarına eğildik… İlgili isimlerle görüştük; görüştürdük. Sorunlarını, bir an önce çözmeye çalıştık.

Hiçbir işimizi yarım bırakmadık. Hiçbir üyemizi de yalnız bırakmadık; her an yanlarındaydık. Hepsini her türlü gelişmeden, yasal düzenlemeden haberdar ettik; eğitimler verdik, bilgilendirdik. İşletmelerine kadar gittik. Her kapımızı çalanı da kabul ettik. Hepsini tek tek dinledik… Ne beklediklerini ne halde olduklarını ve neler istediklerini ilk ağızdan öğrendik; hepsini gereken yerlere de ilettik. Onlar ne istedilerse onun peşine düştük; aradık, bulduk ve getirdik.

Görevden ve sorumluluktan hiç kaçmadık.

Yorulmadık ve yılmadık.

Hep beraber çalıştık ve kazandık; Denizli’miz kazandı! Bahtiyarız.

Bu süre zarfında, bizden hizmet bekleyen 20 bin ticaret erbabına kaliteli, hızlı ve doğru hizmet vermemizde sağladığınız ilgi, destek ve katkınız için minnettarız.

Yeni yılda daha büyük işler, projeler ile faaliyetlere imza atmanın azmi ve heyecanı içindeyiz.

Elbirliğiyle ve yine hep birlikte çok daha güzel günlere ulaşacağız.

2022’nin başta size ve ailenize ayrıca sevdiklerinize ve çalışanlarınıza sağlık, mutluluk ve başarılar getirmesini dilerim.

Uğur ERDOĞAN

Denizli Ticaret Odası Başkanı

Türk Lirası’na güveni tesis eden ve istikrarı güçlendiren adımları destekliyoruz.

Yeni açıklanan kur korumalı TL Vadeli Mevduat Sistemi’nin olumlu etkilerinin olacağına inanıyoruz… Bundan sonra, hiçbir vatandaşımızın ‘kur daha da yükselecek’ çekincesiyle mevduatını Türk Lirası’ndan dövize yönlendirmeye ya da geçirmeye ihtiyaç duymamasını umuyoruz. Böyle bir tutum iş dünyamızın, yatırımlarının, sektörlerimizin ve ihracatçımızın önündeki önemli bir engel durumundaki döviz kurlarındaki istenmeyen anlık sert yükselişleri, zamanla gündemimizden düşürecek, piyasaları istikrara kavuşturacaktır. Döviz kurundaki dalgalanmalardan dolayı fiyat belirlemekte zorlanan ihracatçılarımız için merkez bankamız aracılığıyla doğrudan ileri vadeli bir kur değeri belirlenecek olması da sanayicimizin önünü açacak, elini rahatlatacaktır.

Kurdaki istenmeyen ani hareketlenmeleri önleyecek esas unsurlardan biri de mevduat hesaplarıyla ilgili düzenlemedir… Bu sayede, vatandaşımızın bankadaki TL varlığının mevduat kazancı, kur artışından yüksek kaldığında bunun kendisine bir getirisi olacak. Kur getirisi, mevduat kazancının üstünde ise aradaki fark yine doğrudan vatandaşa ödenecek. Ve bu kazançları da stopaj vergisinden muaf olacak. Şirketlerce yapılacak temettü ödemeleri üzerindeki stopaj da yüzde 10’a indirilecek.

Döviz Kuru Garantili TL Mevduat Sistemi, ihracatçılarımıza yönelik ileri vadeli kur uygulaması, devlet iç borçlanma senedi ve temettü ödemelerindeki stopajın kaldırılmasının yanı sıra Bireysel Emeklilik Sistemi(BES)’ne ilişkin teşvikler gibi adımlar, değerlidir; tasarruf sahiplerini ödüllendiren bir yaklaşımdır. Döviz ve altın gibi değerli varlıklarını yastık altında tutmalarındansa, yatırımlarını ekonomimize kazandırmaları yönünde teşvik etmektedir. Bununla birlikte, açıklanan yeni paketin son dönemde ülkemizde baş gösteren dolarizasyon sürecini durdurmasını bekliyoruz. Halkımıza, bu süreçte piyasaların gerçek değerini görmesi ve bulması adına manipülasyona ve manipülatörlere prim vermemesini öneriyoruz. Bu sayede, sadece kısa vadede değil uzun dönemde de gerçek anlamda hem ülkemizin hem de iş dünyamızın ve vatandaşımızın, sonuç olarak devletimizin ve milletimizin kazanacağını düşünüyoruz.

Uğur Erdoğan
Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı

DENİZLİ VİTES BÜYÜTÜYOR

Değerli Hemşehrilerim,

Denizli’miz, 1980’lerde hamle yapan sanayisiyle, 40 yıl içinde ülkemizde ekonomi ve ticaretin ‘A Takımı’ arasına girmiştir. Sadece büyük tesisler ve fabrikalar kurmakla kalmamış aynı zamanda makine parkını da sürekli yenilemiş, güncellemiştir. Son teknolojiyi yakından takip eden sanayicimiz, ihracatta uluslararası rakipleriyle mücadele edebilir hale gelmiştir. Ancak, şimdi yine yeni bir devrim zamanıdır!..

Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm Projemizin, bu büyük değişimin lokomotifi olacağına inanıyoruz. Sanayimizde çığır açacak, Denizli’mize çağ atlatacak %100’ü Avrupa Birliği’nden hibe, 5 Milyon Avroluk projemiz, sadece ilimiz için değil bölgemiz için de çok önemlidir. Denizli Ticaret Odamızda, yönetim merkezi oluşturduğumuz projemiz, Sanayi Bakanlığımız tarafından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’ne bağlı odalar arasından seçilen ülkemizdeki 2 büyük projeden biridir. Teknik tekstiller açısından oldukça yoğun ve nitelikli bir hizmet dönemine giriyoruz.

Sadece şehrimizden değil yurdun dört bir tarafından büyük ilgi gören Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm Projemiz, ülkemizin ilk 10 ekonomisinden biri durumundaki Denizli sanayimizin ve ihracatçısının ufkunu genişletip yolunu açacak, hedefini yükseltecektir. Üreticimiz, vites büyütecektir!

Projemizin Takım Lideri, bir Portekizli… Sayın Fernando Merino, daha önce bu konuda çok önemli işlere imza atmış bir isim. O’nunla birlikte, aralarında uzman oda personelimizin de yer aldığı proje ekibimiz, üyelerimizi projemizin içeriği hakkında bilgilendirdiğimiz, yoğun katılımın olduğu webinarımızla işbaşı yaptı. İnternet ortamındaki toplantımız, spesifik ve teknik bir konu olmasına rağmen büyük ilgi gördü.

Üyelerimizden ricam, bu merkezimizle temasa geçip, fikirlerini ekibimizle paylaşmaları ve sunduğumuz bu imkândan ve uzmanlarımızdan faydalanmalarıdır. Odamızın iştiraklerinden Denizli ABİGEM bünyesinde kurulacak bu merkezimiz ve projemizdeki hizmetlerle, neler elde edileceğine gelince;

Merkezimizde uçak ve araba parçaları,

helikopter ve dron parçaları,

yat, kayık ve kano parçaları,

kayak takımı ve golf sopasının yanı sıra

keman ve gitar gibi çalgı aletlerinin kasalarının inovatif halinin numunesi üretilebilecek.

İtfaiyeciler için, güç tutuşan kumaşlar tasarlanabilecek.

Otomotiv, medikal, tekstil ve ambalaj sektörlerinde kullanılabilecek ürünlerde, ultrasonik dikiş makinesiyle hava geçirmeyen dikiş yapılabilecek.

Isıtma ve soğutma yapabilen ve yaşamsal verilerin toplanması gibi özel işlevleri olan akıllı yatak tekstilleri geliştirilebilecek.

Dahili elektronik iletişim cihazlarına sahip akıllı giysilerin geliştirilmesiyle ilgili çalışılabilecek.

Perdelerde ve döşemelerde, dekorasyon çeşitliliğini artırmak için rengi ayarlanabilen optik ev tekstillerinin numuneleri üretilebilecek.

Çevreye duyarlı olarak sentetik ürünlerin ve belki de pamuk liflerinin susuz ortamda boyanabilmesi sağlanacak.

Covid-19 salgınıyla değeri daha çok anlaşılan, ameliyathanelerde kullanılan önlükler ile ameliyat masalarında kullanılan tekstil ürünleri gibi tek kullanımlık malzemelerin geliştirilmiş halinin numunesi üretilebilecek.

İnşaatlar için beton ile birleştirilebilen, ağırlığı azaltan, mukavemeti ve mimari kaliteyi artıran tekstil ürünleri dizayn edilebilecek.

Ayrıca, merkezimizdeki enerji ölçüm ekipmanlarıyla, üyelerimizin tesislerinin enerji verimliliği izlenerek, kayıplarının azaltılması sağlanacak.

Üstelik, üyelerimiz tüm bu hizmetlere 3 yıl boyunca ücretsiz bir şekilde, en kolay yoldan ulaşacak. Sanayicimizin, üyelerimizin, hem her yerde yaptıramayacağı türden kompozit veya teknik tekstile yönelik işlemlerini gerçekleştirebileceği hem de ürün geliştirme faaliyetlerini yürütebileceği merkezimiz, işletmelerimize büyük bir kolaylık sağlayacak.

Projemizin içeriği ve detayları, ekibimizdeki uzmanlarımız tarafından talep eden üyelerimizle paylaşılıyor. Ekibimiz, konuyla ilgilenen çeşitli kurum kuruluşlarla üyelerimizi, ziyaretlere de başladı.

Avrupa Birliği ve ülkemiz tarafından desteklenen projemizin sahibi ve nihai yararlanıcısı olarak en başta Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile Avrupa Birliği’ne, projemizin sözleşme makamı olan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mıza, teknik tekstil merkezimizin kurulacağı Denizli Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı’mıza, projemizde yüklenici lider şirketi olan İkada Danışmanlık ile ortaklarından Almanya’dan Aachen Üniversitesi ve İtalya’dan Eurecna S.P.A. firmasına, teşekkür ediyorum.

Projemizle, Denizli’mizde çığır açacak ekibimize, kolaylıklar ve başarılar diliyorum.

Denizli’miz her şeyin en iyisine layık; hayırlı ve uğurlu olsun.