Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan, Denizli’de 4A aktif sigortalı çalışan sayısının geçen yıla göre yükseldiğini açıkladı. 1 yılda yaklaşık 28 binlik bir artışa imza attıklarına dikkat çekti. Başkan Erdoğan, “Sosyal Güvenlik Kurumu’muzun en son açıkladığı verilere göre, temmuz sonu itibarıyla 4A aktif sigortalı çalışan sayımız 235 bin 425 oldu. Geçen yıl aynı ayda 207 bin 509 idi. 1 yılda yaklaşık 28 binlik bir artışa imza attık. 4A, 4B ve 4C’yi kapsayan aktif sigortalı sayımız ise geçen yıl temmuz ayında 297 bin 672 idi; bu yıl aynı ayda 327 bin 120’ye yükseldi. Yılın ilk 9 aylık döneminde kurulan gerçek kişi ticari işletmelerimiz, kooperatif ve şirketlerimizin toplamı ise 1075’e ulaştı” dedi.

DTO’nun ekim ayı olağan meclis toplantısında gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından, DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan dünyada, Türkiye’de ve Denizli’de yaşanan sosyoekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Ekonomi, sanayi, sektörler ve ticarete dair güncel verileri açıkladı. Bir önceki meclis toplantısından bu yana neler yaptıklarını, faaliyetlerini ve projelerini anlattı.

BAŞKAN ERDOĞAN: SİGORTALI SAYIMIZ ARTTI

Başkan Erdoğan, konuşmasında Denizli’de geçen ay kurulan şirket sayısının bir önceki yıla göre %11,84 arttığını vurguladı. Erdoğan, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’mizin Ticaret Sicil Gazetesi’nde yer alan verilerine göre, geçen ay kentimizde kurulan şirket sayısı 85; gerçek kişi ticari işletmelerin sayısı ise 34. Öte yandan, 9 ayda kurulan gerçek kişi ticari işletmelerimiz, kooperatif ve şirketlerimizin toplamı 1075. Sosyal Güvenlik Kurumu’muzun kayıtlarına göre, temmuz sonu itibarıyla 4A aktif sigortalı çalışan sayımız 235 bin 425. Geçen yıl aynı ayda bu sayı 207 bin 509 idi. 1 yılda yaklaşık 28 binlik bir artışa imza attık. 4A, 4B ve 4C’yi kapsayan aktif sigortalı sayımız ise geçen yıl temmuz ayında 297 bin 672 idi; bu yıl aynı ayda 327 bin 120’ye yükseldi” dedi.

GEÇEN AY KURULAN ŞİRKET SAYISI, BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI AYINA GÖRE %12 YÜKSELDİ

Başkan Erdoğan, 9 ayda 1.234 üye daha kazandıklarını da açıkladı. Denizli Ticaret Odası’na kayıtlı yabancı sermayeli firma sayısı ise 256’ya ulaştı. Erdoğan, “9 ayda 44 firma daha kazandık. Bu şirketlerdeki yabancı sermaye oranı %63. Bunlar arasında 52 firmayla İran ilk sırada; Almanya ise 45 firmayla ikinci. 18 firma ile Suriye 3’üncü. 11 firma ile de Fransa 4’üncü. Yılın ilk 9 ayında 1.234 üye daha kazandık. Sadece eylülde, 140 firma kaydettik. 52 firmamız kaydını sildirdi. 9 firmamız ise tasfiye sürecine girdi. Üye profilimizde, 9 bin 300 işletmeyle en çok limitet şirketler yer almaktadır. Sayıları 7 bine yaklaşan hakiki şahıs firmalarımız ise, ikinci sıradadır. Anonim şirketlerimiz, 2 bin 350 firma ile üçüncüdür. Eylülün sonu itibarıyla 19 bin üyemiz var. Yılbaşından bu yana yaklaşık 1.000 üye kazandık.” diye konuştu.

BAŞKAN ERDOĞAN: 9 AYLIK İHRACATIMIZ, GEÇEN YILIN AYNI DÖNEMİNE GÖRE %50 ARTTI

Başkan Erdoğan ayrıca, Denizlili sanayicilerin geçen ay 425 milyon dolarlık ihracat yaptığını da aktardı; ihracatçıları başarılarından dolayı kutladı. Erdoğan, “Türkiye İhracatçılar Meclisi’mizin verilerine göre, geçen yılın aynı ayına göre, ihracatta %32’lik bir artış yakaladık. Yılın ilk 9 ayındaki ihracatımız, geçen yılın aynı dönemine göre %50 arttı. 9 aylık ihracatımız yaklaşık 3,3 milyar dolar. Eylülde Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirdiğimiz ihracatımız, %49 arttı. 170 ülkeye ihracat yaptık. Geçen yıl bu sayı 167 idi. İlk 9 ayda en fazla ihracat yapan sektörümüz hazır giyim ve konfeksiyondaki artışımız %34” dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN: CUMHURİYET TARİHİNİN EN YÜKSEK İHRACATINA ULAŞTIK

Türkiye’nin yılın ilk 8 ayında ulaştığı ihracat tutarının ise geçen senenin toplamının da üzerine çıktığını anımsatan Başkan Erdoğan, “Eylülde de ilk kez aylık 20 milyar doların üstünde ihracat yaptık. Ülke olarak, yıllık bazda %30 artış yakaladık. 12 aylık ihracatımız, ilk defa 200 milyar dolar eşiğini aştı. Aylık, 6 aylık ve 12 aylık bazda Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat tutarlarına bu yıl ulaştık. 23 sektörümüz ihracatını artırdı. 218 ülke ve bölgenin 170’ine olan ihracatımız yükseldi. Amerika Birleşik Devletleri, İspanya, Belçika, Kolombiya ve Şili’nin bulunduğu 27 ülkede, aylık ihracatta rekor kırdık. Ve ihracatçılar kervanına, her ay yeni isimler katılıyor. İhracattaki başarımız sürdükçe, ülkemiz de büyüyecek. Onun için daha çok çalışıp daha çok üreteceğiz; daha da güçleneceğiz” diye konuştu.

BAŞKAN ERDOĞAN: DAHA FAZLA BÜYÜME VE YATIRIM İÇİN, DESTEKLERİN DEVAM ETMESİ ŞART!

Dünyanın sıkıntılı ve zor bir dönemdeyken, Türk firmalarının girişimciliğiyle rekabet üstünlüğünü yakaladığını belirten Başkan Erdoğan, “İş dünyamızın, pandemi döneminde yaşanan sıkıntıları, isabetli öngörüsü ve azmiyle fırsata çevirmeyi başardığını hep beraber gördük. Bu dönemdeki büyümemizin arkasında yatan etkenlerden biri de ihracata dayalı büyüme stratejimizdi. Büyümemizin yarısı, ihracattaki performansımızdan geldi. Yatırımlardaki artış da bu büyümenin sürdürülebilir olabileceğini ortaya koyuyor. Ancak, sürdürülebilir bir büyüme ve yatırımlarımızın daha da artması için, iş dünyanıza yönelik desteklerin devam etmesi gerekiyor! Daha fazla üretim, yatırım, istihdam ve ihracat için, kamu ve özel sektör el birliği ile daha çok çalışmalıyız” dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN: DENİZLİ TEKNİK TEKSTİL MERKEZİ’MİZİN MESLEKİ EĞİTİMLERİ DEVAM EDECEK

Denizli Ticaret Odası olarak eğitimlere önem verdiklerini ve bu kapsamda son olarak tekstil sektörü ve elektronik ticaret ile ilgili eğitimler gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: “Ülkemizin önde gelen e-ticaret yazılımları ve altyapı sağlayıcısı Ticimax ile Denizli’de E-Ticarete Başlıyorum Eğitimi’ni gerçekleştirdik. İşini internete taşımak ve e-ticaret isteyen kursiyerlerimizi, Odamızın eğitimleri ve eğitime bakışı hakkında bilgilendirdik. Sonunda en başarılı kursiyere e-ticaret paketi hediye edilen iki günlük bir eğitim ve seminer düzenledik. Uzmanları tarafından katılımcılara altyapı, tasarım, sayfa yönetimi, ürün, ödeme ve kargo yönetimi, B2B modeli, e-arşiv, e-fatura, dijital pazarlama, SEO, sipariş sonrası işlemler ile kampanya kurgulama gibi konular anlatıldı. 14-15 Ekim’de Teknik Uygulamalar İçin Atkılı ve Çözgülü Örme Tekstilleri Eğitimi, 20-22 Ekim arasında da Lif Kompozitleri İçin Tekstil Takviye Yapıları Eğitimi verdik. 2 ila 4 Kasım arasında ise yine Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm Projemizin kapsamında Kompozitlerde Karakterizasyon Özelliklerinin Ölçümü Eğitimi vereceğiz. Kısa adı BUTEKOM olan Bursa Teknoloji Koordinasyon ve Ar-Ge Merkezi’ne de götüreceğimiz kursiyerlerimizi belirlemek üzere başvuruları almaya başladık” diye konuştu.