Denizli Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan ve İtalya İzmir Konsolosu Valerio Giorgio, Denizli’den yayın yapan televizyon kanalı DEHA TV’nin canlı yayınında bir araya geldi. Denizli ile İtalya arasındaki ticari ilişiklerin geliştirilmesine yönelik fikir alışverişinde bulundu. İtalyan Konsolos’a, bu konuda iş birliği teklifinde bulunan Başkan Erdoğan, “İhracatta yaşanılan sıkıntıların çözülmesi, Türkiye ile İtalya arasındaki ilişkiyi güçlendirecektir. İtalya ile ticaretimizi geliştirmek için, iki ülke ticaret odaları olarak telekonferans yöntemiyle görüşmeler de yapabiliriz.” dedi.

Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, İtalya’nın İzmir Konsolosu Valerio Giorgio ve İtalya’nın Aydın Fahri Konsolosu Murat Saraç, DENTUROD Başkanı Gazi Murat Şen ile birlikte, moderatörlüğünü Eylem Şimşek’in yaptığı Güncel Programı’na katıldı. Telekonferans bağlantıyla canlı gerçekleştirilen programda, Başkan Erdoğan, İtalya ve Türkiye halkına başsağlığı dileklerini ileterek, sözlerine başladı.

“Başta İtalya ile Türkiye olmak üzere tüm dünya ülkeleri olarak salgından bir an önce kurtulup, hep birlikte ilişkilerimizi ve ticaretimizi geliştirmenin gayreti içinde oluruz.” diyen Başkan Erdoğan, İtalya ile Türkiye arasındaki ticaret verilerini de değerlendirdi. 2020’nin ilk üç ayında herhangi bir olumsuzluğun bulunmadığını, Nisan ayında ise geçen yıla oranla ihracatta yüzde 16’lık bir kaybın oluştuğunu ifade eden Başkan Erdoğan, “Salgın sebebiyle, işlerimizde bir bozulma oldu ancak, İtalya artık normalleşme sürecine girdi. Buna paralel olarak da Denizli’den İtalya’ya ihracat gerçekleştirilmeye başlandı. Mayıs ve haziranda yüzde 16’lık kaybımızı telafi edeceğimizi düşünüyoruz.” dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN: “TİCARETİN ARTMASI İÇİN TALEPLERİMİZ VAR”

İki ülke arasında ticaretin artması ve güçlenmesi için talepleri olduğunu da dile getiren Başkan Erdoğan, “İtalya’ya hem karayolu hem de deniz yoluyla taşımacılık yapıyoruz. İtalya, Türkiye ve Denizli ihracatında ilk 5’in içerisinde. Korona virüsten dolayı ihracatımızı gerçekleştirme noktasında ciddi anlamda sıkıntılar yaşıyoruz. İlk defa vize alacak şoförlerin pasaportu kabul edilmiyor. Vize verilirken, son 3 vizenin ve oturumun süresine bakıldığı söyleniyor. Süreyi çok aşan varsa, vize çıkmıyor. Bunun yerine, en azından kalan oturum süresi hakkı kadar vize verilebilirse iyi olur. Bu çarşamba teslim alınan pasaport, sonraki çarşambaya geri veriliyor. Bu sürenin kısaltılmasını istiyoruz. Daha önce olduğu gibi yine CMR, davetiye, şoför ve şirket evraklarını, her şoför için her vizede tekrar tekrar istiyorlar. Şirket evraklarını her vizede tekrar vermenin önüne geçebilirsek, iyi olur. Hem bize hem de konsolosluğa gereksiz bir kırtasiye işi çıkıyor. Ayrıca, şoför için davetiye istemek de çok mantıklı değil. Çünkü, şoför oraya yük götürüp getirmek için gidiyor; bir davet üzerine gitmiyor. İhracatçı firmaların performansına veya lojistik firmalarının performansına bakılarak bir uygulamaya geçilmesi, İtalya ve Türkiye arasındaki ilişkiyi güçlendirecektir.” diye konuştu.

BAŞKAN ERDOĞAN’DAN “TİCARET ODALARIMIZI DİJİTAL ORTAMDA BULUŞTURALIM” TEKLİFİ

Birebir görüşmeler yapmaktan ziyade farklı yöntemlerle ticaretin geliştirilmesi gerektiğine de işaret eden Başkan Erdoğan, “Biz İtalya’yı, ülke olarak çok seviyoruz. Hem ihracat hem de ithalat anlamında, ilişkilerimiz kuvvetli. İtalya’daki ticaret odaları ile turizm ve ticaretimizi arttırmak için Sayın Başkonsolosumuzun koordinasyonunda telekonferans yöntemiyle görüşmeler yapabiliriz.” teklifinde bulundu.

KONSOLOS GİORGİO: “TİCARET ODALARI ARASINDAKİ DİYALOĞU, YÜKSELTEBİLİRİZ”

İtalya’nın İzmir Konsolosu Valerio Giorgio ise, önümüzdeki birkaç ay içinde İtalya’ya seyahat etmenin çok mümkün olmayacağını belirterek, “Müşterilerin birbirleri ile iletişim kurmaları için İtalya’daki ticaret odaları ile Denizli Ticaret Odası gibi sivil toplum kuruluşları rol oynayabilir. Böylelikle, ticaret odaları arasındaki diyaloğu yükseltebiliriz. Ticaretin geliştirilmesine, iki ülke ticaret odaları katkı koyacaklardır. İtalya ile Türkiye arasındaki turizm ilişkilerinin de devam edeceğine inanıyorum. Ancak, ulaşım ve sosyal mesafenin turizmde ne şekilde uygulanacağı çok önemli bir konu.” dedi.

KONSOLOS GİORGİO: “DİJİTAL ÇÖZÜMLER ÜRETEBİLİRİZ”

Salgın dolayısıyla sektörler için dijital çözümler gerçekleştirebileceğini de ifade eden Giorgio, “Belli sektörleri takip etmemiz lazım. Özellikle endüstri makineleri gibi konularda hızlı dönüş olacağını düşünüyorum. Bunun yanında, konuyu genel olarak değerlendirmek lazım. Çünkü, sorun küresel bir hale geldi. Ticaretin artması için normalleşme sürecinin aşamaları, sosyal mesafelerin azaltılması ve önlemlerin kaldırılmasını görmeliyiz. Bu da belli bir zaman alacaktır. Dolayısıyla, sektörler için dijital yönlendirmeyi de düşünmeliyiz. Turizm bunlardan birisi. Karşılıklı iş birliği ile dijital organizasyonlar yapabiliriz. Aramızdaki iş birliğinin turizm, ticaret ve arkeoloji açısından devam etmesini arzu ediyoruz.” diye konuştu.  

GİORGİO: “VİZELER İÇİN ÇALIŞMAMIZA ARA VERMEDİK”

Avrupa’nın pek çok konsolosluğunun kapandığını fakat İtalya Konsolosluğu olarak hizmet vermeye devam ettiklerini söyleyen Giorgio, “Vize için elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalıştık. Bunu geliştirmeye de gayret ediyoruz. Birbirimizin sorunlarını daha iyi anlayabileceğimizi ve konsolosluk olarak gerekli desteği vereceğimizi ifade edebilirim.” dedi.

GİORGİO’DAN, TÜRKİYE VE KIZILAY’A TEŞEKKÜR

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne ve Türk Kızılayı’na yapmış oldukları katkılar ve destekler dolayısıyla minnettarlığını da aktaran Giorgio, “Zor günlerde Türk halkından görmeye alışık olduğumuz dayanışmayı ortaya koyduğunuz için teşekkür ederiz. Birbirine sahip çıkan dostların olduğunu görmek önemli.” diyerek, sözlerini tamamladı.