Denizli Ticaret Odası (DTO) Meclisi, aylık olağan toplantısını yaptı. DTO Başkanı Uğur Erdoğan, geçen ay 3 şirket daha kaydettiklerini ve şehirdeki yabancı sermayeli firmaların sayısının 398’e yükseldiğini açıkladı. “Bunlar arasında Almanlar ile ortaklık kurulanlar, 81 firma ile ilk sıradalar. 57 farklı ülkeden gelen yabancı yatırımcıların şehrimizdeki girişimlerindeki sermaye oranları ise yüzde 61’i buldu” diyen Başkan Erdoğan, iş dünyasının her zaman yanında olduklarını, onları daha da ileriye taşıyacak projelere imza atmaya da devam edeceklerini vurguladı.

DTO’nun haziran ayı olağan meclis toplantısı, DTO Meclis Başkanı Salih Sarıkaya’nın idaresinde gerçekleştirildi. Gündem maddelerinin görüşülüp onaylanmasının ardından DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, meclis üyelerine, oda faaliyetleri ve iş dünyasının gündemine dair veriler doğrultusunda sosyoekonomik gelişmelerle ilgili değerlendirmesinin yer aldığı bir hitapta bulundu.  

DENİZLİ, HAZİRAN 2022’DEN BU YANA EN YÜKSEK AYLIK İHRACATINI YAKALADI

DTO Başkanı Uğur Erdoğan, konuşmasının başında, Denizli’nin mayıs ayında ihracatta büyük bir başarıya imza attığını ancak tekstil ve ham maddeleri ihracatının azaldığını vurguladı. Erdoğan, “Aylık yaklaşık 416 milyon dolarlık ihracat tutarına ulaştık. Böylelikle, Haziran 2022’den bu yana en yüksek aylık ihracata imza attık. Geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 15’lik, bir önceki aya göre de yüzde 36’lık artış oldu. Ocak-Mayıs dönemini kapsayan ilk 5 aydaki ihracatımız ise 1,8 milyar dolara yaklaştı; geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,5’lik bir artış yakaladık. İhracatımızda ilk üç ülke, sırasıyla İngiltere, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri olurken yurt dışındaki en büyük müşterilerimizden İngiltere’ye ihracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 30 arttı. Denizli’den Mısır’a yapılan ihracat yüzde 156, Kanada’ya yapılan ihracat yüzde 91, İspanya’ya yapılan ihracat da yüzde 81 artış yakalayarak dikkati çekti. Avrupa Birliği’ne ihracatımız, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 38 arttı. Geçen yılın aynı dönemine göre Ocak-Mayıs arasını kapsayan ilk 5 aydaki artış oranı ise yüzde 6 oldu. Sektörel olarak baktığımızda, geçen yılın mayıs ayına göre en yüksek artış yüzde 31 ile demir ve demir dışı metallerde yaşandı. Onu, yüzde 21 artışla elektrik ve elektronik ile çelik sektörleri izledi. Ocak-Mayıs dönemini kapsayan ilk 5 aydaki en yüksek artış ise yaklaşık yüzde 10 ile çelik sektöründe idi. Tekstil ve ham maddeleri ihracatımız ise ne yazık ki yüzde 8 azaldı” dedi.

DTO, 21 BİN 844 ÜYEYE ULAŞTI

Başkan Erdoğan, konuşmasında, Denizli Ticaret Odası’na geçen ay 120 üye kaydettiklerini de ifade etti. Erdoğan, “Mayısın sonu itibarıyla 21 bin 844 üyeye ulaştık. Bu yıl hedefimiz, 22.000’i görmek ve üstüne çıkmak. Faal üye sayımızı, son 1 yılda yaklaşık yüzde 7 artırdık. Ayrıca geçen ay 3 yabancı sermayeli şirket daha kaydoldu ve yabancı sermayeli firmalarımız 398’e yükseldi. Almanlar ile ortaklık kurulan şirketler ilk sıradalar. 57 farklı ülkeden gelen yabancı yatırımcıların şehrimizdeki girişimlerindeki sermaye oranları ise yüzde 61” diye konuştu.

Öte yandan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre, bu yıl kurulan 102 gerçek kişi işletmesi ile Denizli’nin iller arasında 11’inci sırada yer aldığını da belirten Başkan Erdoğan, Denizli’nin ekonomik büyümesine katkı sağlamaktan gurur duyduklarını söyledi. Denizli iş dünyasının her zaman yanında olduklarını ve onları daha da ileriye taşıyacak projelere imza atmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.