Denizli Ticaret Odası (DTO) Meclisi, yılın ilk toplantısını yaptı. DTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hasan Aracı, meclis üyelerine, “Yabancı sermayeli firmalarımız, 2023’ün sonu itibarıyla 391’e yükseldi. Şehrimizdeki yabancı sermayeli yatırım, göreve geldiğimiz günden bu yana geçen iki dönemdeki son 7 yılda yüzde 700 artarak 56’dan 391’e kadar çıktı” dedi. Ayrıca DTO’nun geçen yılı 21.500 üyeyle kapattığını müjdeledi.

2024’ün ilk toplantısında DTO Meclisi Başkan Vekili Mehmet Taştan’ın yönetiminde toplandı; olağan gündemini görüştü. Son bir ayda dünyada, Türkiye’de ve Denizli’de yaşanan sosyoekonomik gelişmeleri değerlenmek üzere kürsüye gelen DTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hasan Aracı, Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan ile Meclis Başkanı Salih Sarıkaya’nın Heimtextil Fuarı’nda olduklarını hatırlatarak bu ay yönetimleri adına kendisinin bir sunumda bulunacağını ifade etti; Denizli ekonomisine dair güncel verileri paylaştı. Aracı, “Geçen yıl 4,2 milyar dolara yaklaşan bir ihracat tutarına ulaştık. 2023’ü, ülkenin 9’uncu ihracatçı şehri olarak tamamladık ve ihracatçı iller arasındaki yerimizi koruduk. Ancak bir önceki yıla göre yüzde 11’lik bir azalış yaşadık. Aralık ayındaki ihracatımız ise 348 milyon dolara yakın bir tutarda kaldı. Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9 azaldı; kasıma göre ise yüzde 7,5 arttı. Gerek küresel resesyon gerekse en büyük alıcımız konumundaki Avrupa Birliği’nde baş gösteren enflasyon artışıyla son tüketiciden talep azalınca bundan ihracatçımızla üreticimiz de olumsuz etkilendi. Bu sürecin ve etkilerinin kısa sürede ortadan kalkmasını umuyoruz. Ülkemizin ve ihracatçılarımızın yeni pazar arayışı çalışmalarındaki başarılarıyla bu sıkıntıyı aşacaklarını düşünüyoruz. İhracatımızda ilk üç ülke, sırasıyla İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya oldu. Onları da İsrail, Hollanda ve İtalya izledi. Avrupa Birliği’ne ihracatımız, yılın son ayında yüzde 8,5 azaldı. Yıllık bazda da geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 9 düştü” dedi. 

Denizli ithalatının da kasımda ekim ayına göre yüzde 17 azaldığını dile getiren Aracı, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 40 azaldığını kaydetti. Geçen yılın ilk 11 ayındaki ithalatın da bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 16 düştüğünü ifade etti. 

DTO’NUN ÜYE SAYISI ARTTI

Başkan Vekili Aracı, Denizli Ticaret Odası’na geçen yıl 1.782 yeni üye kaydettiklerini de açıkladı. Ayrıca bir önceki yıla göre faal üye sayılarının yüzde 16,5; kaydettikleri üye sayısının ise yüzde 26 arttığını vurguladı. Aracı, “Yılın son ayında, 317 üye daha kazandık. 110 firmamız ise kaydını sildirdi. 68 firmamız da tasfiyesini istedi. 2023’ün sonu itibarıyla, 21 bin 500 üyeye ulaştık. Bunlar arasındaki yabancı sermayeli firmalarımız ise 2023’ün sonu itibarıyla 391’e yükseldi. Şehrimizdeki yabancı sermayeli yatırım, göreve geldiğimiz günden bu yana geçen iki dönemdeki son 7 yılda yüzde 700 artarak 56’dan 391’e çıktı” diye konuştu.

YATIRIM TEŞVİK BELGESİ YÜZDE 142 ARTTI

Denizli’de yatırımların devam ettiğine de dikkat çeken Aracı, “Şehrimize kazandırdığımız sektörel yatırım teşvik belgesi, geçen yılın ilk 10 ayında sayısal olarak yüzde 10; toplam yatırım tutarı olarak da yüzde 142 arttı. 10 ayda 20 milyar 611 milyon liralık yatırım teşvik aldık ve bu kaynakla şehrimizde 2.443 yeni istihdam sağladık” dedi.

TEKNİK TEKSTİL EĞİTİMLERİ DEVAM EDECEK

Başkan Vekili Aracı, meclislerini son bir aylık çalışmalarıyla ilgili de bilgilendirdi. Faaliyetleri arasında yer alan Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm Projesi kapsamında Denizli Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan Denizli Teknik Tekstil Merkezi’nde eğitimlerin sürdüğünü anlattı. Meclis üyelerine “Eğitimlerini tamamlayan meslek lisesi öğretmenlerimizin sertifikalarını dağıttık. Eğitimlerimiz, bu ay da devam edecek ve sona erecek. Ücretsiz eğitimlerimiz, üyelerimize de açıktır; sizleri de bekliyoruz” diye seslendi.