Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan, Denizli’nin haziran ayında 353 milyon dolar ihracat yaptığını ve yılın ilk yarısında ihracatta 2 milyar doları aştığını açıkladı. Bu sayede Türkiye’nin 9’uncu ihracatçı şehri olduğunu belirterek, ihracatçıları kutladı. Bu arada bir hafta önce yapılan bir düzenlemeyle, Merkez Bankası’nın ihracatçıların reeskont kredisi için bankaların günlük limitini 5 kat artırdığını ve 1,5 milyar TL’ye çıkardığını vurguladı. Reeskont kredilerinde yüzde 30 ilave döviz satış şartı ve önden döviz satış şartı gibi koşulların kaldırıldığını, KOBİ’lerin reeskont kredilerindeki payının da artırıldığını hatırlattı. Başkan Erdoğan ayrıca yabancı sermayeli şirket sayısının her geçen gün daha da arttığına dikkat çekti. Erdoğan, “Şehrimizdeki yabancı yatırımlar, 5 yılda 3,5 katına çıktı. 2018 yılının ilk yarısını 105 yabancı ortaklı şirketle kapatmıştık; şimdi ise 376 şirkete ulaştık. Üstelik artık dünyanın en büyük dördüncü ekonomisi Almanya ile on üçüncü ekonomisi durumunda olan İran gibi güçlü ülkelerden yatırımcılar Denizli’mize geliyorlar” dedi.

Denizli Ticaret Odası, temmuz ayı olağan meclis toplantısını DTO Meclis Başkanı Salih Sarıkaya’nın idaresinde gerçekleştirdi. Oturumda, ilk olarak gündeme dair görüşmeler sonrasında ise DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan’ın son bir ay içindeki faaliyetleri, sosyoekonomik gelişmeler ve bunların küresel, ulusal ve yerel ölçekte ticari hayata etkileriyle ilgili değerlendirmesi vardı.

BAŞKAN ERDOĞAN, EKONOMİK VERİLER IŞIĞINDA YILIN İLK YARISININ DEĞERLENDİRMESİNİ YAPTI

Komisyon raporlarının da okunup oylanmasından sonra kürsüye gelen Başkan Erdoğan, yılın ilk yarısında ve son bir ayda dünyada, Türkiye’de ve Denizli’de ortaya çıkan ekonomik veriler ile bunların yansımalarını meclis üyeleriyle paylaştı.

İHRACATÇILARIN REESKONT KREDİLERİ İÇİN BANKALARIN GÜNLÜK LİMİTİ 5 KATINA ÇIKARILDI

Başkan Erdoğan, değerlendirmesinde, bir hafta önce yapılan bir düzenlemeyle, Merkez Bankası’nın ihracatçıların reeskont kredisi için bankaların günlük limitini 5 kat artırdığını ve 1,5 milyar TL’ye çıkardığını vurguladı. Reeskont kredilerinde yüzde 30 ilave döviz satış şartı ve önden döviz satış şartı gibi koşulların kaldırıldığını, KOBİ’lerin reeskont kredilerindeki payının da artırıldığını hatırlattı.

DENİZLİ, İHRACATTA 2 MİLYAR DOLARI AŞTI

Yılbaşından bu yana geride kalan yedi ayın değerlendirmesini de yapan Başkan Erdoğan, ihracat verilerindeki değişime dikkat çekti. Erdoğan, “Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin verilerine göre, hazirandaki ülke ihracatımız 21 milyar 651 milyon 486 bin dolar. Ülke olarak yılın ilk yarısında 123 milyar 376 milyon 635 bin dolarlık ihracat yaptık. İthalatımız ise mayısta 34 milyar 185 milyon 810 bin dolara ulaştı. Bir önceki aya göre yüzde 21,79, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 15,54 arttı. Denizli, yılın ilk yarısında 2 milyar 89 milyon 324 bin dolarlık dış satımıyla ülkemizin 9’uncu ihracatçı şehri oldu. Ancak ihracatımız, geçen ay bir önceki aya göre yüzde 2,69, bir önceki yılın aynı ayına göre de yüzde 27,7 azaldı. Haziranda, 353 milyon 55 bin dolarlık ihracat yaptık. İhracatımızda ilk üç ülke sırasıyla İngiltere, Almanya ile Amerika Birleşik Devletleri oldu. Dördüncü sırada İtalya var. Onu, 5’inci sırada Hollanda takip ediyor. Yılın ilk yarısındaki ihracatımızın yüzde 68,95’i, Avrupa’ya yapıldı. İthalatımız ise, mayısta bir önceki aya göre yüzde 15,66 arttı; bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 30,06 azaldı. Mayısın sonu itibarıyla 205 milyon 553 bin dolarlık ithalat yaptık. İthalatımızda ilk 3 ülke Rusya Federasyonu, Çin ve Amerika Birleşik Devletleri oldu. 4’üncü sırada ise Bulgaristan yer aldı” diye konuştu.

YABANCI SERMAYELİ ŞİRKETLERDE İLK SIRA ALMANLARIN

Konuşmasında Denizli’deki yabancı sermayeli firma sayısının 376’ya yükseldiğini de aktaran Başkan Erdoğan, yabancı yatırımların 5 yılda 3,5 katına çıktığını vurguladı. Erdoğan, “2018 yılının ilk yarısını 105 yabancı ortaklı şirketle kapatmıştık; bu ay 376 şirkete ulaştık. Üstelik artık dünyanın en büyük dördüncü ekonomisi Almanya ile on üçüncü ekonomisi olan İran gibi güçlü ülkelerden yatırımcılar Denizli’mize geliyorlar. Bu, şehrimiz açısından çok önemli bir değişim ve gelişmedir. Geçen ay, 6 firma daha kazandık. Bu şirketlerdeki yabancı sermaye oranı, yüzde 62,18’e çıktı. Şehrimizde 57 farklı ülkeden yabancı yatırımcımız var. Bunlar arasında Alman ortaklı firmalar ilk sıradalar; sayıları 76’ya ulaştı. İranlılar, 69 firmayla ikinciler. Suriyeli yatırımcılarımız ise 30 firmayla üçüncü sıradalar. Onları da 18 firma ile Fransız ortaklı, 13 firma ile de İtalyan ortaklı yabancı yatırımlar izliyor. Öte yandan, yılın ilk 5 ayında, 5 milyar 892 milyon TL’lik sektörel yatırım teşvik belgesi aldık. Bu sayede 1.264 kişilik yeni istihdam sağladık. Geçen yılın aynı dönemine göre istihdamdaki artışımız yüzde 32,5’e ulaştı. Yatırım tutarı ise yüzde 268,7 arttı” dedi.

DTO, 21 BİN ÜYEYE ÇOK YAKLAŞTI

Denizli Ticaret Odası ile de ilgili verileri de açıklayan Başkan Erdoğan, “Geçen ay odamıza 116 üye daha kaydettik. Üye profilimizde, 10.953 işletmeyle en çok limitet şirketler yer alıyor. Sayıları 6.802’ye ulaşan hakiki şahıs firmalarımız ikinci sırada. Sayıları 2 bin 736’yı bulan anonim şirketlerimiz ise üçüncü sıradalar. Oda olarak 20.936 üyeye ulaştık. Geçen yılın haziran ayına göre faal üye sayımızdaki artış yüzde 7,9 oldu” diye konuştu.

TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU’NU TEBRİK ETTİ

Başkan Erdoğan, mecliste, 170 ülkede 45 milyondan fazla şirketi kapsayan, dünyanın en büyük iş dünyası organizasyonu Milletlerarası Ticaret Odası’nın yönetim kurulu üyeliğine seçilen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nu tebrik edip başarılarının devamını dileyerek sözlerine son verdi.