DENİZLİ’NİN ALDIĞI SEKTÖREL TEŞVİK YATIRIM TUTARI, SON 1 YILDA %373 ARTTI

Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan, yılın ilk 4 ayında Denizli’nin 5 milyar 390 milyon liralık sektörel yatırım teşvik belgesi aldığını açıkladı. Başkan Erdoğan, “Bu sayede 1.129 yeni istihdam sağladık. Geçen yılın aynı dönemine göre istihdamdaki artışımız %52’yi geçti. Yatırım tutarı ise %373’ten fazla arttı. Bu arada yabancı sermayeli yatırım sayımız 368’e çıktı. Denizli’miz; üretim, ihracat ve ticaretin yanı sıra yeni ve yabancı yatırımların da cazibe merkezi haline geldi. İstihdamımızı, son bir yılda 5.518 kişi artırdık ve 4A kapsamındaki aktif sigortalı sayısında 247 bini aştık” dedi. 

DTO’nun haziran ayı olağan meclis toplantısı yapıldı. Meclis Başkanı Salih Sarıkaya idaresinde gündemin görüşülmesinin ardından DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, oda faaliyetleri, sanayi, ticaret ve ekonomideki son gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Konuşmasının başında dünya ve ülke ekonomisindeki son gelişmelerle bunların sosyoekonomik yansımalarına değinen Başkan Erdoğan, daha sonrasında geride kalan bir ay içinde ülkede yaşanan önemli olayları hatırlattı; yeniden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı seçilerek güven tazeleyen M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na başarılar diledi. Erdoğan, “TOBB Ticaret Odaları Konseyi’nde bize de yer veren Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nu güven tazeleyerek yeniden TOBB Başkanı seçilmesinden dolayı tebrik ediyor, yeni dönemde de başarılarının artarak devam etmesini diliyorum. El birliğiyle ülkemizin, sektörlerimizin ve üyelerimizin kalkınmasına katkı koymaya, ekonomimize katma değer sağlamaya devam edeceğiz. Halka hizmet etmek, Hakk’a hizmettir düsturuyla, insanımızın refahını yükseltmeye, işletmelerimiz ile girişimcilerimizin sayısını artırmaya yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu arada, yönetim kurulu üyeliğini yaptığım, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz ile 137 oda ve borsamızın ortak olduğu, yap-işlet-devret modeli çerçevesinde kara sınır kapılarımızı modernize eden TOBB Gümrük ve Turizm İşletmeleri AŞ’nin 2022 yılı olağan Genel Kurul Toplantısı’nı da TOBB Başkanımız Sayın Hisarcıklıoğlu ve GTİ Başkanımız Sayın Mehmet Akif Parmaksız’ın teşrifleriyle gerçekleştirdik” dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN: “DENİZLİ İHRACATIMIZIN %69’U AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİNE”

Denizli’ye dair güncel ekonomik verileri değerlendiren Başkan Erdoğan, mayısta 363 milyon doları aşan ihracatla Türkiye’nin 9’uncu ihracatçı şehri olduklarını ifade etti. Erdoğan, “İhracatımız geçen ay bir önceki aya göre %17,3, bir önceki yılın aynı ayına göre %4,4 arttı. Yılın ilk 5 ayında, 1 milyar 737 milyon dolarlık ihracata çok yaklaştık. En çok ihracatımız yaptığımız ilk üç ülke, sırasıyla İngiltere, Almanya ile Amerika Birleşik Devletleri oldu. Dördüncü sırada İtalya, 5’inci sırada ise İsrail yer aldı. Geçen yılın ilk 5 ayına göre en yüksek artış, %4,35 ile Avusturya’ya olan ihracatımızda yaşandı. Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirdiğimiz ihracatımız, bir önceki yılın aynı ayına göre %11,21 arttı. Yılın ilk 5 ayındaki ihracatımızın %69,19’u, Avrupa Birliği ülkelerine yapıldı” dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN: “KARŞILIKSIZ ÇEKLER YAKLAŞIK %21 AZALDI”

DTO Meclis üyeleriyle, Sosyal Güvenlik Kurumu ve sektörel yatırım teşvikin güncel verilerini de paylaşan Başkan Erdoğan, “Martta geçen yılın aynı ayına göre 4/a kapsamında aktif sigortalı çalışan sayımız %2,28 arttı; 247 bin 258 oldu. Geçen yıl aynı ayda yaklaşık 241 bin 740 idi. Öte yandan yılın ilk 4 ayında, yaklaşık 5 milyar 390 milyon TL’lik sektörel yatırım teşvik belgesi aldık; bu sayede 1.129 yeni istihdam sağladık. Geçen yılın aynı dönemine göre istihdamdaki artışımız %52,4’e ulaştı. Yatırım tutarı ise %373,2 arttı. Mayısta karşılıksız çek sayısı geçen yılın aynı ayına göre %20,69 azaldı. İbrazında ödenen çek sayısı %2,77, çek tutarı ise %65,67 arttı” diye konuştu.

DENİZLİ’DE 57 FARKLI ÜLKEDEN YABANCI YATIRIMCI VAR

Başkan Erdoğan, Denizli Ticaret Odası’nın üye profili ile ilgili de detaylı açıklamalarda bulundu; “Yabancı sermayeli firma sayımız 368’e çıktı. Geçen ay, 6 firma daha kazandık. Denizli’mizde şu an 57 farklı ülkeden yabancı yatırımcımız var. Bu şirketlerdeki yabancı sermaye oranı %62,82. Bunlar arasında Almanya 74 firmayla ilk sırada yer alıyor. İran 69 firmayla ikinci, Suriyeli yatırımcılar ise 30 firmayla üçüncü sıradalar. Onları da 17 firma ile Fransız ortaklı, 13 firma ile de İtalyan ortaklı yabancı yatırımlar izledi. Geçen ay odamıza 119 üye daha kaydettik. 117 firmamız ise kaydını sildirdi. 14 firmamız da tasfiye sürecine girdi. Üye profilimizde, 10.902’ye ulaşan işletmeyle en çok limitet şirketler var. Hakiki şahıs firmalarımızın sayısı 6.876 ve ikinci sıradalar. 2 bin 720 de anonim şirketimiz var ve üçüncü sıradalar. 20.945 üyeye ulaştık. Geçen yılın mayıs ayına göre faal üye sayımızdaki artış %9,62’yi buldu” dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN: “ÜYELERİMİZE FUAR DESTEĞİMİZ KESİNTİSİZ SÜRECEK”

Başkan Erdoğan, DTO olarak üyelerine yurt içinde ve yurt dışında düzenlenen fuarlar için destek olmaya devam ettiklerinin de altını çizdi; en son 185 kişilik bir heyeti İtalya’nın Milano şehrindeki İTMA Tekstil ve Konfeksiyon Makineleri Fuarı’na götürdüklerini hatırlattı Erdoğan, “Bu fuarda ve akabindeki ikili iş görüşmeleri ile ticari temaslarımızda kullanılmak üzere üyelerimiz için KOSGEB’den 2,5 milyon TL destek sağladık. Fuarı ziyaretlerinin sonrasında, İtalyan Türk Derneği üyeleriyle bir araya getirdik; İtalya’da Ticari Faaliyetler ve Şirket Kurulumları Toplantımızı yaptık. Denizli’mizi, yatırım imkanlarını ve iki ülke arasındaki iş birliği alanlarını anlattık. Bu arada dernek yönetiminden ve ilgili uzmanlarıyla danışmanlarından İtalya’daki ticari girişimlerde nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında ayrıntılı bilgi aldık. Denizli Ticaret Odası olarak fuar ziyaretlerine yönelik desteklerimizi arttırarak sürdüreceğiz. Önümüzdeki ay da üyelerimizi Fransa’daki fuara göndereceğiz. Dünyanın en önemli sektörel fuarlardan olan Paris Première Vision ile moda ve tekstil sektöründe dünyadaki en büyük fuarlardan birisi durumundaki, yaklaşık 50 yıldır moda profesyonellerini bir araya getiren ve tüm dünyadaki tedarikçilerin yeni ürünler ile yenilikçi fikirlerini öne çıkardıkları uluslararası bir tekstil ticaret fuarı olan Texworld Evolution Paris’e yönelik BASİAD’ın da iş birliğiyle 4-8 Temmuzda bir iş seyahati planladık. Yıl boyunca, üyelerimizi dünyanın ve ülkemizin en büyük uluslararası organizasyonlarıyla fuarlarına götürebilmek için var gücümüzle çalışıyoruz; aylarca süren hazırlıklarımız oluyor” dedi.