Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan, Denizli Teknik Tekstil Merkezi’nde depreme dayanıklı, çelikten beş kat daha güçlü, 4 kat daha hafif olan karbon fiber ürünlerin Ar-Ge çalışmalarının yapıldığını söyledi; “Türkiye’deki yapılaşmada ve binaların güçlendirilmesinde karbon fiberin son derece dayanıklı olduğu ispatlanmış. Karbon fiber otobanlarda, köprülerde ve yol yapımlarında da kullanılan bir ürün. Bu konuda çalışacakları, Ar-Ge yapacakları merkezimize bekliyoruz” dedi.

SABAH GAZETESİ’NE RÖPORTAJ VERDİ

DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, odadaki çalışmalarıyla ilgili olarak ulusal yayın yapan Sabah Gazetesi’ne röportaj verdi; DTO’nun hizmetleriyle ve ülke gündemiyle ilgili sorularını yanıtladı.

ÖNCELİKLE ACİL İHTİYAÇLAR İÇİN ÇALIŞTIK

Denizli’de deprem bölgesine yönelik yardım çalışmaları hakkında da bilgi veren DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, ilk olarak öncelikli ve acil ihtiyaçları temin edip yolladıklarını anlattı. Depremin olduğu gün yardım için seferber olduklarına dikkat çekti. Başkan Erdoğan, “Başta depremzedelerimiz olmak üzere milletimize başsağlığı diliyorum. Geride kalanlara da şifa diliyorum; geçmiş olsun diyorum. Ülkemiz yüzyılımızın en büyük felaketi ile karşı karşıya kaldı. Depremin yaşandığı 6 şubatta saat 08.00’da Ticaret Odamıza gelerek, deprem ile ilgili talep ve destekleri anında yerine getirmek için kolları sıvadık. Ekibimizle beraber çalışmaya başladık. İHH ekiplerinin deprem bölgesine gitme noktasında talepleri oldu. 45 dakika içinde gerekli hazırlığı yapıp, ilk ekiplerin yola çıkması noktasında destek verdik. Gün içerisinde de bölgeden gelen talepleri dikkate aldık; aynı zamanda sayın Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımızla koordinasyonu sağlayarak, yaralarımızı en hızlı şekilde sarmanın gayreti içinde olduk. Sayın Valimiz, bölgeye koordinatör olarak gitti. Sürekli kendisiyle istişare ederek istek ve taleplerini yerine getirdik. Tabi bu istek ve talepler her gün değişiyordu. Depremin 1’inci ve 2’nci günü özellikle gıda ile ilgili olsun su ile ilgili olsun, çadır ile ilgili olsun, ısıtıcı ile ilgili olsun tüm talepleri hızlıca tedarik ettik; yine çok hızlı bir şekilde aynı gün saat 21.00-22.00’a kadar hazırlığımızı tamamladık ve ilk tırımızı çıkardık. Orada birçok kadınımız vardı. Çocuğumuz vardı. İnsanlarımız vardı. Onların acil ihtiyaç malzemelerini gönderdik. Aynı zamanda Denizli’deki AFAD ve Vali vekilimizle, bölgeye gidecek olan konteynerlerden tutun da ihtiyaç malzemelerinin gitmesi noktasında da Denizli Ticaret Odası olarak katkı sağladık” dedi.

550 KİŞİLİK ÇADIR KENT KURDUK

Denizli Ticaret Odası olarak bölgede konteyner ve çadır kent de kurduklarını anlatan Başkan Erdoğan, “Denizli’den 100’ün üzerinde tır çıkışını sağlayıp, 10-12 günlük süre içerisinde ilgili şehirlere intikalini sağladık. Özellikle birinci ve ikinci gün çadır ile ilgili çalışmalar yaptık. Ticaret Odası olarak orada 550 kişinin birden barınabileceği, soğuk geçirmeyen özellikte bir çadır kent de kurduk. Aynı zamanda banyo ve tuvalet ihtiyacı da çok acildi. Onunla ilgili 3’üncü gün 20’ye yakın konteyner yolladık; Denizlili hayırseverlerimizin katkısıyla 5 bin kaleme yakın ürünün gitmesi noktasında da ön ayak olduk ve o bölgeye ulaştırdık. Tabi ki bu yeterli mi değil; depremin ilk günlerinde acil istenilen ilk ihtiyaçlardan olan ürünler de vardı; onları da temin edip gönderdik” diye konuştu.

TÜRKİYEMİZ BİRLİK VE BERABERLİĞİNİ YİNE GÖSTERDİ

Sohbetinde bu türdeki en zor günlerde ülkenin birlik ve beraberlik içinde olmasının önemine de değinen DTO Başkanı Erdoğan, “Sayın Cumhurbaşkanımız ile bakanlarımız bölgedeydiler. Valiler, kaymakamlar, aynı zamanda sivil toplum kuruluşları olarak Türkiye Odalar Borsalar Birliği Başkanımız ve O’na benzer birçok sivil toplum kuruluşu, duyarlı insanlarımız oradaydı. Orada yaraları sarmak, o insanlarımıza katkı vermek için tüm Türkiye deprem bölgesindeydi. Şükürler olsun ki bu yaraları sarma noktasında ülkemizde eksiksiz bir birlik beraberlik oluşmuş durumda. İnsanımızın bu tavrı sayesinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşı olmaktan da onur duyduğumuzu bir kez daha belirmek isterim. Böyle hayırsever bir milletin bir evladı olarak insanımız adına da büyük gurur duydum. Zor ve dar bir günde toplumsal birlikteliği ortaya koyduk. Oradaki yaraları sarabilmek ve o bölgedeki insanımızın tekrar ticari faaliyetini verebilmesi noktasında, sanayideki çarklarımızın çalışabilmesi için hem hükümet hem devlet hem de sivil toplum kuruluşları olarak birçok girişim ve çalışmada bulunduk. İnşallah bundan sonraki süreçte de bu konular ile ilgili daha kalıcı bir şekilde çalışılacaktır” dedi.

EVİM YUVAN OLSUN İLE TOBB’UN KALICI KONUT KAMPANYASI BAŞLADI

İhtiyaç malzemeleri yardımlarının hemen ardından Denizli’de “Evim Yuvan Olsun” ile “Kalıcı Konut” Kampanyalarının da hızlı başladığını anlatan ve hayırseverleri kampanyalarına destek vermeye davet eden Başkan Erdoğan, “Denizli bugün sanayide, ihracat ve ticaret şehri; biz de o bölgelerimizle ilgili çalışmalarımızı yürütüyoruz. Oradaki çarkların tekrar dönebilmesi, kalıcı konutların yapılabilmesi noktasında da Ticaret Bakanımızla, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımızla ve oda ve borsa başkanlarımızla bir araya gelerek, kampanya başlattık. Bu kampanya çok önemli ve çok değerlidir. Kalıcı konutları Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz üstlenmiştir. Biz burada da bu kampanyayı başlattık. Denizli’mizden birçok üyemiz, katkı ve destek verdi. Bundan sonraki süreçte de kampanyanın şekli ve yöntemi ile ilgili daha etkin ve daha güçlü adımlar atmayı planlıyoruz, çalışıyoruz. Tüm projelerimiz de bu yönde olacak. Ayrıca Evim Yuvan Olsun Kampanyası’nı da çok değerli buluyoruz. Çünkü depremzede kardeşlerimizin ev tedariğinde boş evi olan veya kullanılmayan evlerde kalabilmesi noktasında veya kiralık evlerde kalabilmesi için de üyelerimize ve Denizli’deki vatandaşlarımıza bir çağrıda bulunmak istiyorum. En azından evimiz yoksa da kira desteğinde bulunarak yaralarına derman olma noktasında bir çağrımız var. Bu konuda da Denizlili insanımızın ve Türk Milleti’nin duyarlı olduğunu bu depremde bir kez daha gördük. Geçmiş dönemdeki sıkıntılarda da bir araya gelmiştik. Elimiz her zaman tamamen taşın altındaydı; desteğimizi hiç esirgemedik ve yerine getirdik. Hem şahsım hem de Denizli Ticaret Odası olarak bu tür destekleri veriyoruz; kampanyamızı da artırarak devam ettireceğiz” diye konuştu.

KEFEN VE CESET TORBASI ÜRETTİK

Denizli Valisi Ali Fuat Atik’in deprem bölgesinde Koordinatör Vali olarak görevlendirilmesi ile ihtiyaçlar noktasında hızlı hareket ettiklerini belirten DTO Başkanı Uğur Erdoğan, özellikle defin işlemleri konusunda da Denizli’den destek sağladıklarını, kefen ve ceset torbası üretip gönderdiklerini belirtti. Başkan Erdoğan, “Özellikle 6 Şubat’tan sonra bugüne kadar Denizli’miz yüzlerce çeşit erzak ve ihtiyaç malzemesini tedarik etti. Sivil toplum kuruluşları, oda başkanlarımızla da bir araya geldik. Deprem bölgesinde kullanılmak üzere 20’nin üzerinde hem tuvalet ihtiyacını giderme hem de banyo yapabilme noktasında gerekli hazırlığımızı yaptık. Bölgeye yolladık. Bölgeden ve AFAD’dan gelen talepler noktasında Denizli Platformu olarak yani Sanayi Odamız, Ticaret Odamız, Borsamız, İhracatçılar Birliği ve kentimizdeki tüm oda ve derneklerimizle, bu ihtiyaçları karşılamaya çalışıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız ile bir araya geliyoruz; Sayın Valimizle de toplantı yaptık. Bölgenin ihtiyacı olan havlusundan bornozuna aklınıza gelebilecek neler varsa o konularda da yardım sağlıyoruz. Bizim avantajımız Valimizin orada koordinatör olmasıdır. Büyükşehir Belediye Başkanımızın da orada olmasıdır. Orada o günkü ihtiyaçların neler olduğunu, yerinde görüp tespit etme noktasında bu çok önemliydi. Bizim de burada olmamızdan dolayı, hayırsever bir Denizli olmasından dolayı, bölgeye gidecek yardımları hızlı bir şekilde organize edebildik. Denizli sanayicimiz, Denizli hayırseverimiz kefen noktasında da çok ciddi anlamda katkı sağladı. Öte yandan ceset torbası üretimimiz yoktu ve çok acil ihtiyaçtı. Burada bazı firmalarımızı devreye soktuk, hızlı üretim yaparak onları da tedarik ettik. Hatta çok fazla yaptırdık ve Afad’a teslim ettik. İnşallah böyle bir felaket ile ülkemiz ve milletimiz bir daha karşılaşmaz. Ancak yine de her an her şey yaşam içerisinde olacakmış gibi her türlü güçlü etkin tedbirler alarak hazırlıklarımızı yapmamız gerektiğini de burada ifade etmek isterim” dedi.

DEPREME DAİR AFET YOL HARİTASI ÇIKARACAĞIZ

Denizli’nin deprem bölgesinde olduğu için acil afet yol haritası çıkaracaklarına da değinen Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, “Denizli’nin, 2000’li yıllar sonrasında Türkiye’de hazırlık çalışması yapan, plan ve projesi ile kaliteli malzemesi ile ürünü ile afetlere hazır olduğunu düşünüyoruz. Tabi ki biz bunu teknik bir çalışma ortaya koyarak da araştıracağız ve ileriki süreçte sonuçlarını ortaya koyacağız. Bizim, siz de biliyorsunuz zaman zaman 20 bini aşan bir üye portföyümüz var. Bunlar arasında, inşaat sektörümüzden tutun da mühendis ve mimarlar ile şehir plancılarına kadar hatta yapı denetimine kadar ilgili sektörlerden 2.000’nin üzerinde firmamız var. Bunlarla da bir araya gelip şehrimizle ilgili istişarelerde bulunuyoruz. Arkadaşlarımızın bize hazırlayacakları raporları da tabii ki ilgili bakanlıklara sunacağız. Yine önümüzdeki günlerde şehrimizle ilgili Büyükşehir Belediye Başkanımız ve belediye başkanlarımız, Valimizle bir araya gelerek şehrin geleceği ile ilgili de bir çalışma ortaya koyacak güçlü Türkiye, güçlü Denizli, güçlü bir yapılaşma nasıl oluşur konularını daha etkin hala getirmeliyiz. Tüm bunları masamızın üzerine koyup Denizli olarak, geniş büyük bir ekip olarak, üniversitemizle birlikte yapmalıyız. Denizli, bu konu da gayet iyi noktada. Daha da iyi olabilmek için çalışacağız” diye konuştu.

DEPREME DAYANIKLI İNŞAAT MALZEMELERİ ÜRETİYORUZ

Denizli Teknik Tekstil Merkezi’ndeki Ar-Ge çalışmalarında prototip ürün olarak depreme dayanıklı inşaat malzemelerinin de yer aldığına dikkat çeken Başkan Erdoğan, “Teknik Tekstil Merkezi’ni kurarken şöyle bir algı oldu… Burası, sadece tekstille ilgili sanılıyor. Ama biz son üç yıldan beri hep şunu anlatmaya çalıştık; Denizli Teknik Tekstil Merkezi’nde 12 ayrı kaleme hitap eden ürün çeşitliliği var. Onlardan bir tanesi de inşaatta kullanılabilecek, çelikten beş kat daha mukavemetli, yine çelikten 4 kat daha hafif olan karbon fiber ürünler. Türkiye’deki yapılaşmada güçlendirme çalışmalarında, karbon fiberin dayanıklı bir ürün olduğu ispatlanmış durumda. Bu sadece binalarda değil otobanlarda, köprülerde, yol yapımında da kullanılıyor; yapılara yük olmuyor. Artık bizim bu konularda da ülke olarak teknik özellikli ve gücü itibari ile de depreme dayanıklı veya darbeye dayanıklı malzemelere geçiş yapmamız gerekiyor. Bu deprem hem can kaybı açısından hem yıkım açısından hem de psikolojik anlamda yüzyılın en büyük felaketi. 50 bine yakın vatandaşımız şehit oldu. Binlerce kardeşimiz yaralı, binlerce çocuğumuz da şu an bu depremin psikolojisinden çıkmaya çalışıyor. Bunların üstesinden gelebilmek için bunları bir daha yaşamamak için, Sayın Cumhurbaşkanımızla ilgili bakanların etkin kararlar aldıklarını izliyor ve görüyoruz. Bu, ileriki süreçte daha da netlik kazanacaktır. Türkiye deprem bölgesi olduğu için bundan sonraki yapılaşmayı artık bilime ve teknolojiye dayalı bir halde yürütmemiz gerekiyor ki bu tür acıları bir daha yaşamayalım. Onun için bu konuda da güçlü bir irade var; bu konularla ilgili üniversitelerimiz de şu an çalışıyor. Aynı zamanda sivil toplum kuruluşları olarak bizler de şu an bu konularla ilgileniyoruz; bilfiil içindeyiz” dedi.

YENİ BİR FİKRİ OLAN, ONUN ÜSTÜNE ÇALIŞMAK İSTEYEN HERKESİ MERKEZİMİZE BEKLİYORUZ

Sözlerini sona erdirirken depreme dayanıklı ürünler noktasında, sektöre katkı sunacak herkese Denizli Teknik Tekstil Merkezi’nin kapısının açık olduğunu da belirten Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, “Biz Denizli Teknik Tekstil Merkezi’ni kurarken, sadece Denizli’mize değil, bölgemize ve Türkiye’mize hizmet edebilecek, analiz yapılabilecek, test yapılabilecek, Ar-Ge yapılabilecek bir merkez olarak inşa ettik. İçinde inşaat da olan 12 ayrı alanı ilgilendiren Ar-Ge çalışmaları için imkân var. Denizli Teknik Tekstil Merkezimizde de ürettiğimiz karbon fiberin önemi ve kıymeti bu deprem felaketi ile daha da ortaya çıktı. Bundan sonra bu tür konularla ilgili Denizli Teknik Tekstil Merkezimiz ülkemizdeki tüm sanayicimiz, esnafımız, tüccarımız ve bu sektörle ilgili arkadaşlarımıza açık; bu konuda da teknik tekstil merkezimizden faydalanabilirler. Biz burada Ar-Ge’sini yaptırıyoruz, prototip üretimini de sağlıyoruz. Artık ülkemizin ve insanımızın can ve mal kaybı olmaması noktasında bu tür girişimleri önemsemesi gerekiyor; ülke olarak bu tür girişimleri Denizli’den başlatmaktan da büyük bir onur ve gurur duyarız” diye konuştu.