Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan, Pamukkale TV’de canlı yayınlanan Gündeme Dair programına konuk oldu. Başkan Erdoğan, DTO hizmet binasından canlı yayınlanan programda Pamukkale TV Genel Yayın Yönetmeni Bahadır Kelci, Haber Müdürü Fatma Türk Yığın ile Program Yapımcısı Sedat Kaya’nın sorularını yanıtladı; kent gündemini değerlendirdi. Ayrıca projeleri ve hizmetlerini anlattı.

  • Sayın Başkanım, depremin olduğu günden bu yana ciddi çalışmalar yürüttünüz. Bu konuda süreç nasıl işledi? Kısaca bilgi verebilir misiniz?  

Öncelikle milletimize başsağlığı diliyorum, geride kalanlara da sağlık diliyorum. Ülkemiz, yüzyılın en büyük felaketi ile karşı karşıya kaldı. 6 şubat sabahı saat 08.00’da Ticaret Odamıza geldik; deprem ile ilgili gelen talep ve destekleri anında yerine getirmek için ekibimizle çalışmaya başladık. İHH ekibinin deprem bölgesine gitme noktasına talebi oldu. 45 dakika içinde gerekli hazırlıkları yapıp, ilk ekiplerin yola çıkması noktasında destekledik. Gün içinde yine bölgeden gelen talepleri aldık; aynı zamanda sayın Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımızla koordinasyon içinde yaralarımızı en hızlı şekilde sarmanın gayretinde olduk. Sayın Valimiz, bölgeye koordinatör olarak gitti; sürekli istişare ederek, bölgedeki istek ve talepleri yerine getirdik. İstek ve talepler her gün değişiyordu. Depremin birinci ve ikinci günü özellikle gıda, kıyafet, çadır ve ısıtıcıların yüklü olduğu ilk tırımızı saat 22.00’a kadar hazırlayıp yola çıkardık. Denizli’de 100’ün üzerinde tırın çıkışını sağladık; 10-12 günlük sürede ilgili şehirlere intikalini sağlamaya çalıştık. Denizli Ticaret Odası olarak 550 kişinin barınabileceği, soğuk geçirmeyen modern bir çadır konteyner kent kurduk. Aynı zamanda banyo ve tuvalet ihtiyacı çok acildi; hayırseverlerimizin katkısıyla onları da tedarik edip oraya ulaştırdık. Zor günde ve dar günde birlikteliği ortaya koyduk. Bundan sonraki süreçte bu yarayı daha kalıcı şekilde sarabilmek, kalıcı konutların oluşturulabilmesi için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanımız, Ticaret Bakanımız ve 365 oda başkanımızla zoom platformu üzerinden online bir değerlendirme toplantısı yaptık. Kalıcı konutlarla ilgili olarak TOBB’un öncülüğünde İş Dünyası Konut Seferberliği Kampanyası’nı ilan ettik. Denizli’mizde de birçok üyemiz katkı verdi. Ayrıca biz Evim Yuvan Olsun Kampanyası’nı da çok değerli buluyoruz. Hem şahsen hem de Denizli Ticaret Odası olarak kampanyalarımızı artırarak devam ettireceğiz.

  • Teknik Tekstil Projeniz ve gelinen nokta hakkında biraz bilgi verir misiniz?

Denizli Teknik Tekstil Merkezi’mizin amacı, katma değeri yüksek ürünlerle sanayicimize ve ihracatçımıza 12 ayrı alanda hizmet etmek. Bu merkezle, yüksek teknolojili ürünlere geçişi sağlayabileceğiz. Otomobil, uçak, tekne, yat, tarım, turizm ve medikal gibi sektörler, Ar-Ge yapabilecek. Denizli’mizde üretimi ve ihracatı olmayan ürünleri ele alıyoruz. Örnek verecek olursak otomobilin göğüslüğünden tutun da iç döşemelerine kadar bu merkezimizde üretimi yapılabilecek. Sağlıkla ilgili de özellikle medikal ürünlerde çalışmalarımız var. Aynı zamanda daha da önemli gördüğümüz bir konu var; bu merkezimizde susuz boyama ile ilgili de çalışıyoruz. Bu, çevreyi tamamen koruyan bir sistem. Öte yandan inşaatlarda demir kullanılıyor ve biliyorsunuz çok ağır. İşte bu merkezimizde, karbon liflerle ve kompozitlerle artık demirden daha hafif ama demirden mukavemeti daha yüksek ürünler üreteceğiz. Böylelikle hem maliyetimiz düşecek hem de depreme dayanıklı ürünler elde etmiş olacağız. Kurşun geçirmez malzemelerimiz ile kıyafetlerimiz olacak. Aynı zamanda su geçirmeyen ama vücudun nem ve oksijenini sağlayabilecek kıyafetlerimiz de olacak. Merkezimiz sayesinde Türkiye’den ve dünyanın birçok yerinden yatırımcılarımızı, Denizli’ye getirerek istihdamımıza da katkı sağlamayı hedefliyoruz.

  • Denizli ekonomisine katkı sağlamak için ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz?

Denizli Ticaret Odası olarak, ikili iş görüşmeleri, teknik incelemem iş gezileri ile fuar organizasyonları yapıyoruz. Denizli Ticaret Odamız, Türkiye’de devlet desteğiyle üyelerini yurt içi ve yurtdışındaki fuarlara götüren ilk üç oda içinde. Amacımız ticareti geliştirmek; ihracatı, üretimi ve istihdamı artırmak. Biz güçlü olmazsak böyle zor zamanlarda sıkıntı yaşarız. Biz üretmeye ve koşturmaya devam edeceğiz. Sanayide otomotiv gibi katma değeri yüksek ürünler üretmemiz lazım. Bu da teknik tekstille sağlanacak.

  • Denizli Ticaret Odası, üyelerinin zaman kazanması için ne gibi çalışmalar yürütüyor? Diğer faaliyetlerinizle ilgili bilgiler verebilir misiniz?

Biz, zamanın verimli kullanılması için çalışıyoruz. Örneğin Çivril’deki üyelerimizin yol ve zaman kaybını önlemek için oraya bir irtibat ofisi kurduk; temsilcilik açtık. Bildiğiniz gibi Denizli’miz üretim, sanayi ve ihracat şehri. Vize ile ilgili bir adım attık. Almanya ve İtalya vizeleri veren idata firması, işlemlerini artık Odamızda gerçekleştirmektedir. Yani artık hiçbir şehire gitmeden idata’nın sistemi üzerinden müracaat edenlerin istemeleri halinde parmak izleri Denizli Ticaret Odamızda alınabiliyor. Üstelik bu hizmetten Denizli’de yaşayan herkes yararlanabiliyor. Üyelerimizin ayağına hizmet götürmek için bu türdeki yenilikçi çalışmalarımıza devam edeceğiz. 2022 yılında 1.101 vatandaşımıza eğitim verdik. İş İngilizcesi ile Almancasını geliştirmek isteyenler de buraya odamıza geliyor.

Eksiklerimizi tespit etmek ve yaptığımız çalışmaların üyelerimiz tarafından nasıl karşılandığını görmek adına anket yaptırıyorum. Her ay iki bine yakın üyemiz üzerinden anket yapıyoruz. Pandemiyle beraber iki bine yakın firmamızı da bizzat ziyaret ettik.

Çalışmalarımızı istişareye dayalı yönetim anlayışıyla sürdürüyoruz. Ticaret Odamızın kapısı, toplantı salonları herkese açık. Vatandaşlarımızın dertlerini dinliyoruz; üyelerimizle sürekli istişare halindeyiz. Çok farklı görüşlere sahip meslek komitelerimiz, meclis üyelerimiz ve yönetim kurulumuzla, sektörlerimiz ile Denizli’mize katkı sağlamaya çalışıyoruz. Biz, Denizli milliyetçisiyiz. Siyaset konuşmuyoruz; istişare ediyoruz. Denizli’nin menfaati bulunan konuları ve ticareti geliştirecek alanları görüşüyoruz. Birlik ve beraberlik içinde koşturmaya devam edeceğiz.

  • Yabancı şirket sayınızda artış oldu mu?

Denizli’mizde, 347 farklı ülkeden yabancı sermayeli şirket hizmet veriyor. Bunlar arasında Almanya ve İran 68 firmayla ilk sırada yer alıyor. Avrupa’ya göre üretim maliyetlerimiz daha düşük. Denizli, Avrupa ülkelerine 4 saatlik uçuş mesafesinde. Denizli’de üretimi yapılmayan ürünü yok; makine ve gıda ihracatı da yapılıyor. Bu sebeple ilimiz, yabancı yatırımcıların cazibe merkezidir.

  • Denizli için hedefleriniz nelerdir?

Dünyanın dört bir tarafındaki uluslararası fuar alanlarını geziyoruz. Oralarda da görüyoruz. Denizli’mize yakışır bir fuar alanı olmasını çok arzuluyorum. Avrupa standartlarında bir alan, Denizli’ye yakışır. Fuar alanıyla kalmayıp ticareti geliştirme adına da bir merkez oluşturmalıdır. Bu merkezde sadece Denizli’mizde üretilen tekstil ve konfeksiyon değil tüm ürünler sergilenmelidir. Ayrıca gıda ve mobilya ile ilgili de küçük sanayi siteleri kurmak istiyoruz. Bu bağlamda Denizli Ticaret Odası’nın çalışmaları, her geçen gün artarak devam edecektir.