Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan, Heimtextil Fuarı’nda stant açan Denizlili ihracatçıları ziyaret etti. Denizli’de üretilen teknik tekstil ürünlerini dünyanın dört bir yanındaki fuarlarda tanıtacaklarını belirten Erdoğan, “İhracatımızdaki kilogram birim fiyatının 10-15 dolarlardan 40-50 ve 100 dolarlara çıkarmanın gayreti ve çabası içerisindeyiz” dedi.


Dünyanın en büyük ev tekstili fuarı olan Frankfurt Heimtextil 2023’e 79 firma ile katılan Denizlili sanayiciler, katma değeri yüksek teknik tekstil üretimleriyle göz doldurdu. Dünyanın 120 farklı ülkesinde 2 bin 40 firmanın katıldığı Heimtextil fuarına Türkiye 313 firma ile katılırken, Denizlili katılımcılar yeni ürünleriyle fuara çıkarma yaptı.
Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, Heimtextil 2023’ün Denizli’nin en güçlü bir şekilde katıldığı fuar olduğunu belirterek,
“Denizli olarak 79 firma ile Frankfurt’taki fuara katıldık. Bu zamana kadar yaptığımız fuar stantlarının en güçlü katılımını oluşturuyor. Yine Denizli Ticaret Odası olarak 60 firmanızı devletimizin desteğiyle fuara getirdik. 15 gün önce de Denizli’mizde işlerimizin daha güçlü ve yoğun olması, katma değeri yüksek, yüksek teknoloji içeren ürünlerle ilgili Sanayi ve Teknoloji Bakanımız ile birlikte Denizli’de Teknik Tekstile Dönüş Merkezimizi açtık. Bu merkezimizin asıl amacı ve önemi şudur. Artık Denizli, bundan sonra katma değeri yüksek ürünlerin üretimini, aynı zamanda teknolojisi yüksek üretimlerin Ar-Ge’sini yapacak. Böylece, ihracattaki birim fiyatlarımızı daha yüksek seviyelere çekeceğiz. Yine Denizli’de bu zamana kadar üretilmeyen ürünlerimizle Avrupa’daki teknik tekstil ve teknolojisi yüksek ürünlerin olduğu fuarlara katılacağız. Geçen yıl teknik tekstil ile ilgili düzenlenen ara fuarda da 16 firmamızla stant açtık, 30’a yakın firmamızla katılım sağladık. Her geçen gün moda, tasarım, Ar-Ge ve yüksek teknolojik ürünleri Denizli’de üretimleri yapacağız, dünyanın dört bir tarafına gideceğiz” dedi.

ERDOĞAN: “TEKNİK VE TEKNOLOJİK ÜRÜNLERİMİZİ DÜNYAYA TANITACAĞIZ”
DTO olarak ticareti, ihracatı, üretimi ve istihdamı geliştirmek için dünyanın dört bir tarafındaki fuarlara katıldıklarına işaret eden Başkan Erdoğan, şöyle konuştu:
“Pandemiye rağmen geçen yıl 500’e yakın firmamızı fuarlarla buluşturduk. Fuarlara giderken sadece tekstille ilgili değil, birçok sektörle ilgi fuarlara katılıyoruz. Yaptığımız tespitlerde şehrimizde inşaat malzemeleriyle ilgili ihracat yapan firmalarımızın az olduğunu gördük. Son 5 yılda yaptığımız fuar gezilerinde üyelerimizi yeni ihracatçılarla tanıştırdık ve bu ürünlerimizi birçok ülkeye göndermeye başladık. Gıda ile ilgili fuarlara da çok güçlü bir şekilde katılıyoruz. Mobilya ve turizm gibi birçok alanda da ciddi çalışmalarımız var. İnşallah 2023’te de Denizli’mizde teknik tekstili öne çıkararak daha katma değerli ürünlerle fuarlara katılmayı planlıyoruz. Otomobil sanayisi, uçak, drone, tekne, yat, kurşun geçirmez kumaşlar, leke tutmayan, sıvı geçirmeyen kumaşlar gibi birçok teknik ürünün Denizli Teknik Tekstil Merkezi’mizde araştırmasını yapacağız. Susuz boyama gibi son derece önemli çalışmalarımız var. Bunlar hem yatırımı hem de katma değeri ve teknolojisi ile yüksek olan ürünler. Denizli Ticaret Odası olarak enerjimizi tamamen buraya vereceğiz. Burada yeni üretimler, yeni yatırımları yurt içinden ve yurt dışından yatırımcılarla buralarda tanıştıracağız. Bu fuarda da katma değeri yüksek çok sayıda ürün var. İhracatımızdaki kilogram birim fiyatının 10-15 dolarlardan 40-50 ve 100 dolarlara çıkarmanın gayreti ve çabası içerisindeyiz. Tüm enerjimizi buraya vereceğiz”

MİLLETVEKİLİ TİN, DENİZLİLİ İŞ İNSANLARINA DESTEK VERDİ
Denizli Milletvekili Şahin Tin ise kendisinin de bir sanayici olması nedeniyle her zaman sanayicilerin yanında olduğunu söyledi. Yaptıkları ziyaretlerde firmaların talep ve isteklerini alma imkanı da bulduklarına işaret eden Tin, “Bunları gerektiği şekilde bakanlıklarımıza, Cumhurbaşkanımıza iletmek üzere notlarımızı almış olduk. Fuarın çok verimli geçtiğini görüyoruz. Yoğun bir katılım var. 3 yıllık ara ve pandemiden sonra insanların alışveriş yapmaya arzusu olduğunu gördük. Fuarlar arz ve talebin buluştuğu yerlerdir. Bizi sevindiren bir diğer kısım da Denizli’den 80’e yakın firmanın katılmış olması. Bu da bize Denizli’nin ev tekstili, havlu ve bornoz konusunda ne kadar etkili olduğunu gösteriyor. Diğer yandan Türkiye olarak Heimtextil’de en güçlü katılımcılardan birisiyiz. Bu da Türkiye’nin ihracat alanındaki 2022 yılında kırmış olduğu 250 milyar doları geçen rekorun bir göstergesidir. İnşallah bundan sonraki hedefimiz de 2023’te daha yüksek seviyelere, 270-280 milyarı aşarak belki de 300 milyar seviyelerine yaklaşmaktır” diye konuştu.

“DENİZLİ, TEKNİK TEKSTİLİN MERKEZİ OLACAK”
Ev tekstilinde bir dünya markası olan Denizli’nin teknik tekstil konusunda önemli bir yatırıma imza attığını kaydeden Tin, “Bu anlamda Denizli’de en son Denizli Ticaret Odası Başkanımız Uğur Erdoğan’ın girişimiyle hayata geçirilen teknik tekstil merkezi, Sanayi Bakanımız tarafından hizmete açıldı. Dünya artık know-how dediğimiz teknolojik ürünleri doğru gidiyor. Kurşun geçirmez elbiseden tutun yanmaz, soğuk ve ısı geçirmez ürünler elde etmeye gidiyor. Bu konuda Denizlili girişimciler çok güzel çalışmalar yapıyorlar. Burada Ar-Ge oluşturuyorlar. Biz de bu anlamda gerek Sanayi Bakanlığı gerekse Ticaret Bakanlığı vasıtasıyla bu sanayicilerimize Ar-Ge ve know-how çalışmalarında proje ve planlama desteği veriyoruz. Heimtextil Fuarının sanayicilerimiz için hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.