Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Uğur Erdoğan, odalarının şubat ayı olağan meclis toplantısı ile haftalık yönetim kurulu toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Döviz kurunun aşırı düşmesi ile emtia fiyatlarının aşırı artmasının iş yapmayı zorlaştırdığına dikkat çekti. Pamuk ve pamuk ipliği fiyatlarındaki pahalılığın hammadde teminini ve ihracatı zorlaştırdığını, ihracatçının kâr marjını bazı işlerde yok denecek kadar azalttığını belirtti. Ayrıca, Denizli’nin ana ihraç pazarı olan Avrupa’da pandemiden dolayı alınan ek önlemlerin, ekonomik aktiviteyi aksattığını, ABD’ye yönelik ihracat yaşanan güçlü artışın bu alandaki açığı bir nebze kapattığını kaydetti. Erdoğan, “ABD’ye ihracatımızda %70.78, İngiltere’ye ihracatımızda %35.05, Fransa’ya ihracatımızda ise %21.95’lik artış oldu. Avrupa’ya gerçekleştirdiğimiz ihracatımızın toplam ihracatımız içindeki payı, %67.19’a yükseldi. İçinde İngiltere’nin de yer aldığı diğer Avrupa ülkelerine ihracatımız ise, %9,3 arttı. İhracatımızdaki iyiye gidişin, ihracatçı bir sanayi kenti olan şehrimizde, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da iç piyasamıza da yansımasını bekliyoruz. Nitekim ülkemizde Tüketici Güven Endeksi, son 2,5 yılın zirvesinde. TÜİK’in yayınladığı gelecek 12 aylık döneme ilişkin genel ekonomik durum beklentisi endeksimiz de ocak ayında %4 arttı.” dedi.

GARA ŞEHİTLERİNİ UNUTMADI

Denizli Ticaret Odası’nın şubat ayı olağan meclis toplantısında gündemin ele alınmasının ardından Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, ekonomi, sektörler ile ticaretteki gelişmeleri ve oda faaliyetlerini değerlendirdiği bir konuşma yaptı. Konuşmasına, bir önceki toplantıdan bu yana geçen bir aylık süre içinde vefat eden üyeleri ile terör örgütü PKK tarafından, Irak’ın Kuzeyi Gara’da şehit edilenleri anarak başlayan Başkan Erdoğan, “Hepsine, Allah’tan rahmet diliyorum. Başta aileleri olmak üzere camiamızın ve aziz milletimizin başı sağ olsun.” dedi.

TOBB’UN YENİ YAŞINI KUTLADI

Başkan Erdoğan ayrıca, 69 yılı geride bırakan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)’nin yeni yaşını kutladı. Erdoğan, “365 oda ve borsasıyla, birliğimiz ülkemizin en büyük ve en önemli sivil toplum kuruluşlarından biridir. Bu güzide yapının en önde gelen odalarından biri olarak, hep aynı ruh ve heyecanla, daha güçlü bir ülke ve daha güçlü bir ekonomi için çalışmaya devam edeceğimizi bir kez daha belirtmek isterim. TOBB Ticaret Odaları Konseyi ve Genel İdare Kurulu Üyesi olarak birlikte çalışma imkânı bulduğum başkanımız sayın Rifat Hisarcıklıoğlu ile ekibinin gayretli çalışmalarıyla, TOBB’un pandemi döneminde olduğu gibi önümüzdeki günlere de damga vuracağına inanıyor ve başarılar diliyorum. Siz değerli meclis üyelerimiz de bu büyük ailenin önemli birer üyesisiniz; hizmet ve katkılarınızdan dolayı teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

TÜRK EKONOMİSİNE DAİR ÖNGÖRÜLER İYİ YÖNDE

Başkan Erdoğan, konuşmasını dünyadaki önemli gelişmelere değinerek sürdürdü. Avrupa Merkez Bankası Başkanı (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ın, 2021’in, Türkiye’nin ve Denizli’nin en büyük alıcısı konumundaki Euro Bölgesi için toparlanma yılı olacağını açıklamasının yurt dışıyla iş yapanlar için umutları tazelediğini vurguladı. Erdoğan ayrıca, İngiliz finans devi HSBC’nin, aralık ayına dair sanayi üretimi verilerinin belli olmasından sonra, Türk ekonomisi için 2020 ve 2021 yılı büyüme tahminlerini yukarı yönlü revize ettiğini hatırlattı. 2020’nin tamamı için gayri safi yurt içi hasıla büyüme tahminini %1’den %2’ye, 2021 yılı için büyüme tahminini ise %2,1’den %4,2’ye çıkardığını ifade etti.

İHRACATÇILARIN HEM SIKINTILARINI HEM DE ÇARESİNİ SIRALADI

DTO Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, döviz kurunun aşırı düşmesi ile emtia fiyatlarının aşırı artmasının iş yapmayı zorlaştırdığına da dikkat çekti. Ayrıca, pamuk ve pamuk ipliği fiyatlarındaki pahalılığın hammadde teminini ve ihracatı zorlaştırdığını, ihracatçının kâr marjını bazı işlerde yok denecek kadar azalttığını belirtti. Erdoğan, “Küresel gıda fiyatları, son altı buçuk yılın zirvesinde. Tüm dünyada gıda fiyatları, art arda sekizinci defa artış kaydetti. Ocak ayında hububat, şeker ve bitkisel yağ fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle, küresel gıda fiyatları, 2014’ün temmuz ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bu sorun, yurt dışında olduğu gibi ülkemizde de vatandaşımızla iş dünyamızın temel sıkıntılarından biri haline geldi. Ayrıca, iş dünyamızın en sıcak gündem maddeleri, sizin de yakından takip ettiğiniz gibi, emtia fiyatlarındaki artış, döviz kurlarındaki aşırı düşüş ile yüksek faiz sarmalıdır. Emtia fiyatlarındaki yükselişe paralel olarak, tekstilcimiz, yaklaşık 4 aydır tekstil ve konfeksiyon sektörünün en önemli girdisi pamuk ipliğinin tedarikinde sorun yaşamaktadır. Fiyatların sürekli yükselmesinden dolayı, siparişlerin fiyatı tutturulamıyor; çoğu zaman da yok denecek kadar az bir oranla iş yapılıyor. Geçen yılın son çeyreğinden bu yana pamuk ve pamuk ipliği fiyatlarında ciddi bir artış oldu… İçinde bulunduğumuz durum için kısaca, ‘Rekor üstüne rekor kıran ihracatçımızın geleceği, pamuk ipliğine bağlı!’ desek yeridir. Ancak çaresi de yok değil; ithal iplikteki %5 oranında ilave gümrük vergisinin kaldırılması, tekstil sektörünün hammaddeye erişimini kolaylaştıracaktır. Pamuk ithalatında, ABD’ye uyguladığımız %3 oranındaki verginin de bir süreliğine askıya alınması gerekmektedir. Ayrıca, organik pamuğa da kısaca GTİP dediğimiz ayrı bir gümrük tarife istatistik pozisyonu numarası verilmesi ve ihracatına ilave kota getirilmesi, ihracatçılarımızın ham maddeye erişimini kolaylaştıracaktır. Kâr marjını düşüren ve ihracatçıyı zorda bırakan bir başka unsur da döviz kurlarındaki aşırı düşüştür! Bu konuya da bir an önce el atılmalıdır. Türk Lirası’nın kasım ayının başından bu yana dolar karşısında %18 değer kazanması sadece teselli oldu. Ancak, Londra merkezli ekonomik araştırma danışmanlığı Capital Economics, doların yıl sonunda 6 lira 25 kuruş olmasını beklediğini açıkladı.” dedi.

GÖZLER KULAKLAR AVRUPA’DAN GELECEK HABERLERDE

Başkan Erdoğan, Avrupa’daki pandemi tedbirlerinin sıkılaştırılmasının Türkiye’deki ihracatçıları da zor durumda bıraktığını kaydetti. Erdoğan, “Avrupa’nın birçok bölgesinde katı önlemler uygulanıyor ve bu durum, Türk imalatçıların söz konusu pazarlara ihracat yapma kabiliyetini sınırlandırıyor. Ancak tüm bu zorluklara rağmen, ihracatçımız, sanayicimiz iyi yol alıyor… Sanayi üretimimiz, korona virüs salgınının etkili olduğu 2020’nin son çeyreğinde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10.1 arttı. İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’mize göre, ülkemizin ana ihraç pazarı olan Avrupa’da pandemiden dolayı alınan ek önlemler, ekonomik aktiviteyi aksatırken, açığı bir nebze kapatmaya yarayan bir başka gelişme yaşandı; ABD’de güçlü bir artış kaydedildi. Küresel bir sorun haline gelen konteyner krizi, Avrupa’nın tedarik zincirinde sıkışmaya neden oldu. O nedenle, Avrupalı perakendeci, bugünlerde istediği ürünü bulamıyor.” diye konuştu.

YERLİ MALI BELGESİ SAYISI ARTTI

Başkan Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Tarafından onaylanan Yerli Malı Belgesi sayısının, 2020’de, bir önceki yıla göre yüzde 6,5 arttığını da açıkladı. Erdoğan, “Bundan daha güzeli ise, sayıları 16 bin 16’ya ulaşan belgelerin 10 bin 732’sinin yüksek ve orta-yüksek teknoloji seviyesinde, 4 bin 648’inin ise orta-düşük ve düşük teknoloji düzeyinde olmasıdır. Bizim aracılığımızla, geçen ay şehrimizden de 6 firmamız Yerli Malı Belgesi aldı; hayırlı olsun.” dedi.

PANDEMİYLE MÜCADELEYE YÖNELİK DESTEKLER İLE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan, pandemi dönemindeki zorlukların azaltılabilmesi için gerekli çalışmalar ile desteklerin sürdürüldüğünü de belirtti. Başkan Erdoğan, konuşmasının bundan sonraki kısmında Denizli özelindeki ekonomik verilere de yer verdi. Erdoğan, “İşletmelerimizin bu süreci en az zararla atlatabilmesi için gereken maksimum hassasiyet gösterilmektedir. Eldeki imkanlar dahilinde her türlü destek seferber edilmektedir. En son, Covid-19’un ekonomiye ve istihdama olumsuz etkilerinin azaltılması amacıyla geçen yıldan bu yana işletmelerimize sağlanan kısa çalışma ödeneği desteğinin süresi, 31 marta kadar uzatıldı. Destek kapsamında, bugüne kadar ülkemizdeki 2 milyon 471 bin çalışan için ödeme yapıldı. Asgari ücretteki artış miktarı kadar yükseltilen nakdi desteğin süresi de 17 marta kadar uzatıldı. İhracatımızdaki iyiye gidişin, ihracatçı bir sanayi kenti olan şehrimizde, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da iç piyasamıza da yansımasını bekliyoruz. Nitekim ülkemizde Tüketici Güven Endeksi, son 2,5 yılın zirvesinde. TÜİK’in yayınladığı gelecek 12 aylık döneme ilişkin genel ekonomik durum beklentisi endeksimiz de ocak ayında %4 arttı. Yatırımlara dair de iyi yönde önemli veriler geldi geliyor… Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, geçen yıl, 10.505 yatırım teşvik belgesi düzenledi. Bir önceki yıla göre, %86’lık bir artışa imza attı. Yatırım tutarı, 238 milyon 415 bin lira, bununla sağlanan istihdam ise 305 bin 342 oldu. Yatırım tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre %25, istihdam ise %49 arttı. Geçen yıl, 2.728 kişinin istihdam edilmesine olanak sağlayan, sadece Denizli’mize verilen yatırım teşvik belgesinin sayısı ise 173. Bir önceki yıla göre artışımız 106. Belge adedi ve istihdam olarak en yüksek artış imalatta yaşandı. Bu sayede, 1.752 kişiyle, en çok imalatta istihdam sağlandı. Onu, 529 kişiyle hizmet sektörümüz izledi. Madencilik sektörümüz ise 356 kişiyle 3’üncü sırada kaldı. Geçen yıl Denizli’mize dair sektörel yatırım teşvik belgeli yatırımların tutarı, 2 milyon 747 bin TL’yi buldu. Sanayimiz de iyi yolda… Denizli Organize Sanayi Bölgemizde üretim için kullandığımız enerji kaynaklarından elektrik tüketimimiz, ocakta geçen yılın aynı ayına göre %2 arttı. Geçen ay, şehir olarak sanayide kullandığımız elektrik miktarı ise, geçen yılın aynı ayına göre %6 daha fazla. Ve yine 7 gün 24 saat üreten bir şehir olarak elektrik tüketimimiz en fazla sanayimizde.” diye konuştu.

BAŞKAN ERDOĞAN: “ABD’YE İHRACATIMIZI %70.78, İNGİLTERE’YE İHRACATIMIZI %35.05, FRANSA’YA İHRACATIMIZI DA %21.95 ARTIRDIK”

Başkan Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Denizlili sanayicilerin geçen ay 119 ülkeye ulaştırdığı 294 milyon 38 bin dolarlık ihracatıyla, geçen yılın aynı ayına göre %13,4’lük bir artışa imza attığına da dikkat çekti. Erdoğan, “ABD’ye ihracatımızda %70.78, İngiltere’ye ihracatımızda %35.05, Fransa’ya ihracatımızda ise %21.95’lik artış oldu. Avrupa’ya gerçekleştirdiğimiz ihracatımızın toplam ihracatımız içindeki payı, %67.19’a yükseldi; 110 milyon 756 bin dolar oldu. İçinde İngiltere’nin de yer aldığı diğer Avrupa ülkelerine ihracatımız ise, %9,3 arttı; 37 milyon 439 bin 51 dolara ulaştı. En fazla ihracat yapan sektörümüz, hazır giyim ve konfeksiyon. Bu arada, geçen yılki ithalatımız da belli oldu; 1 milyar 455 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. 2019’a göre, %1,8’lik bir artış yaşandı. Geçen yıl en fazla ithalat yaptığımız ülkeler Rusya Federasyonu, Kazakistan, Bulgaristan, Şili ve Özbekistan olarak sıralandı. Onları da sırasıyla Çin, ABD, Mısır, Almanya ve Türkmenistan izledi. Sektörel olarak en yüksek ithalat ise, değerli ana metaller ile diğer demir dışı metallerin imalatında oldu.” dedi.

DTO, 1 AYDA 170 ÜYE DAHA KAZANDI

Başkan Erdoğan, oda olarak, 2021’e iyi başladıklarını da söyledi. Erdoğan, “Geçen ay, 170 üye daha kazandık. Üye profilimizde, 9.069 işletmeyle en çok limitet şirketler yer almakta. Sayıları 7.115’i bulan hakiki şahıs firmalarımız ise, 2’nci sıradalar. Anonim şirketler de 2.257 firma ile 3’üncü sırada. Odamıza kayıtlı yabancı sermayeli firma sayısı, ocak ayının sonu itibarıyla, 217’ye yükseldi. Bunlar arasında 41 firmayla İranlı ortağı bulunan üyelerimiz ilk sırada. Sayıları 39’u bulan Almanyalı yatırımcıların ortaklığındaki işletmelerimiz ise, 2’nci sıradaki yerini korudu.” diye konuştu.

BAŞKAN ERDOĞAN: “DENİZLİ TEKNİK TEKSTİL MERKEZİMİZ İLE DENİZLİ VAKIF ÜNİVERSİTESİ FİZİBİLİTESİ PROJELERİMİZE YOĞUNLAŞTIK”

Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, son olarak, iki büyük projelerinde hızla yol aldıklarının altını çizdi. Erdoğan, “Denizli’de Teknik Tekstile Dönüşüm Projemiz kapsamında Denizli OSB’de kuracağımız Denizli Teknik Tekstil Merkezimizin logosu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mız tarafından onaylandı. Logomuzun tescil edilmesiyle, resmiyette de Denizli Teknik Tekstil Merkezimizin adını koymuş olduk; hayırlı ve uğurlu olsun. Merkezimizde makinalarımızın kurulması ile elektrik ve iklimlendirme tesisatının döşenmesi devam ediyor. Bu arada, Güney Ege Kalkınma Ajansımız, Denizli Vakıf Üniversitesi Fizibilitesi için yaptığımız proje başvurumuzu onayladı. Projemiz, GEKA’dan destek almaya hak kazandı. Haftaya da inşallah imzaları atıyoruz. Denizli Ticaret Odası olarak, şehrimizde Denizli Ticaret Üniversitesi’nin kurulabilmesi için var gücümüzle çalışacağız. Her iki projemizde de hızla yol alıyoruz.” dedi.